Vin til fjordreje

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 01/02/2011

fjordreje

Friske fjordrejer har et enkelt og lækkert udtryk, og det skal vinen ikke overdøve. Prøv derfor en elegant hvidvin uden alt for meget lir.

Vin til fjordreje

Intet er mere lækkert end en forårs-/sommeraften med årets første friskpillede fjordrejer. De har i sig selv ikke megen smag og er dejlige sådan helt naturel, dvs. med lidt salt, peber og måske et pift citron. Masser af urter og grønne grøntsager – som fx asparges – matcher fjordrejer fint. Derfor skal vinen også være enkel, elegant og tør – en tysk Grüner Sylvaner er god til både rejen og evt. asparges eller urterne. En østrigsk eller tysk Riesling kan i tørre og ukomplicerede udgaver også være rigtig gode til rejer.

Vinmatch: Grüner Sylvaner, Riesling.

Fakta om fjordreje

Sæson for fjordreje: Fiskes fra forår til efterår.

Udnyttelse: Halen.

Tilberedning: Kogt »friskpillet«, stegt, marineret.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav, Østersøen

Kendetegn
Fjordrejen har fem par brystlemmer, det forreste par har små klosakse. Alle lemmepar, som sidder foran de fem par brystben, fungerer som mundlemmer, der udelukkende benyttes til at fastholde og tygge føden. Kropsbenene er udviklet til svømmeben. Farven varierer stærkt, alt efter baggrunden. Den er lige fra næsten gennemsigtig gullighvid med sorte prikker til mørkt rødbrun.

Levested
Fjordrejen lever på tang og især på ålegræsbevokset bund. Om sommeren går rejen ind på lavt vand (2–3 meter), men i juni foretrækker de rognbærende hunner lidt dybere vand (3–6 meter). Vinteren tilbringes på dybere vand (3–6 meter) for at undgå kulden, men alligevel dør en stor del af bestanden i strenge vintre, således faldt det årlige udbytte i løbet af isvintrene 1940–42 fra 260 til 50 tons. Sæsonvandringerne giver mulighed for at fange rejerne, men betyder samtidig, at der i begrænsede perioder fanges få rejer.

Næringsværdi pr. 100 g:

Navn: Palaemon adspersus
Engelsk: Baltic prawn
Tysk: Ostseegarnele
Fransk: Bouquet balte

Det vidste du måske ikke om fjordreje
Fjordreje kaldes også Roskildereje, men får ofte navn efter fangst-stedet f.eks. Holbækreje, Limfjordsreje osv. Der har været megen forvirring om den rigtige systematiske placering af og det rette latinske navn på denne reje; i 1758 kaldtes den Palaemon squilla, i 1837 Palaemon adspersus, i 1897, 1910 og 1958 Palaemon fabricii, i 1967 Leander adspersus og i 1977 Palaemon adspersus.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.

Til forsiden…