Fiskens kød minder en del om koteletter, derfor også tilnavnet »koteletfisk«. Fast i strukturen, sødlig smag og kan vinmæssigt meget mere med rødvine, end så mange andre fisk
De fleste fisk egner sig mest til hvidvin, så når havkatten er så god i samspil med en flaske rødvin, så er det anledning nok til at udforske, hvad rødvin og fisk kan sammen. Kødet har en let sødme, som vi også kender det fra fra kalvekød, og sødmen er fin sammen med frugtige røde eller rosévine med en snert af sødme. Prøv en rød spanier fra Navarra eller Rioja, helst uden fad.
Vinmatch: Rosé, frugtig rødvin fra Navarra eller Rioja.
Sæson for havkat: Fanges hele året. De største landinger finder sted fra februar til juli.
Udnyttelse: Hel, flået, udskåret, filet.
Tilberedning: Stegt, grillet, dampet, marineret, paneret, ovnstegt, saltet, røget.
Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav
Kendetegn
Havkattens tænder er meget kraftige. Deres placering minder meget om et rovdyrgebis. Havkatten er gråbrunlig med mere eller mindre tydelige tværbånd. Bugen er noget lysere, farverne kan i øvrigt variere en del; visse individer kan blive næsten helt sorte. Havkat sælges ofte som »koteletfisk«. Fileterne er benfri. Kødet er hvidt, fast, sødligt og meget velsmagende. Den almindelige havkat kan forveksles med plettet havkat, der bl.a. fanges ved Nordnorge.
Levested
Havkatten er vidt udbredt i Nordatlanten, fra Hvidehavet til Biscayabugten og helt op til Nordamerikas østkyst og det sydvestlige Grønland. I vore farvande er den almindelig i Nordsøen, Skagerrak og det nordlige Kattegat. Havkatten foretrækker stenet bund, men kan dog også træffes på blød bund.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 376 kJ
Protein 16,1 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 2,7 g
Navn: Anarhichas lupus
Engelsk: Catfish / Wolffish
Tysk: Katfisch / Seewolf
Fransk: Loup atlantique
Det vidste du måske ikke om havkatten
En af de første beretninger om havkatten kom fra Konrad Gesner i 1560. Han gav den det latinske navn Anarhichas, som betyder »den, der kryber op«. Han gav havkatten navnet, fordi folk fortalte ham, at denne fisk meget ofte kravlede op mellem klipperne og tilbragte en stor del af sin tid der. Det har naturligvis intet med virkeligheden at gøre.
Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fisken til rådighed for artiklen.