Mange lystfiskeres yndlingstrofæ. Den kan tage meget smag efter levested og fangsttidspunkt og er meget populær at grille eller ryge.
Havørreden kan tilberedes på utallige måder. Vælger du en tilberedning, som ikke tilfører særlig meget smag, er en Pinot Grus med en let sødme et meget fornuftigt valg. Mange vælger dog at grille eller ryge havørreden, og så skal vinen have noget krop og fylde for at få skabt et godt match. En let fadlagret Semillon kan være frisk og samtidig have fylden til en røget havørred. Til en grillet havørred er en vin med lidt mere fad et bedre valg, og her er en Chardonnay en rigtig god kandidat. Men glem ikke, at fisk og rødvin også kan være gode sammen. Fx kan en Rioja med syre, noget fadpræg og let afkølet være rigtig god. Stil den i køleskabet en halv time inden servering og hold den kølig, mens du spiser.
Vinmatch: Semillon, Chardonnay, Rioja.
Sæson for havørred
Er i yngledragt fredet fra 16. november til 15. januar, overalt. I visse vestjyske fjorde er nedfaldshavørred (se ordforklaring under Levesteder) totalfredet.
Udnyttelse: Hel, udskåret, filet.
Tilberedning: Dampet, kogt, pocheret, stegt, ovnstegt, paneret, grillet, gravad, røget, marineret, saltet.
Fangstområde: Ferskvand, Nord-østlige Atlanterhav, Østersøen
Kendetegn
Kendes fra laksen på den mere plumpe kropsform og tykke halerod. Antallet af skæl talt fra fedtfinnen skråt ned mod sidelinien (inkl. sideliniens skæl) er 14–19, almindeligvis 16, hvor laksen har 12 -14 skæl. Kødet er delikat og minder meget om laks, farven varierer fra rød til gullig-hvid.
Næringsværdi pr. 100 g:
Havørred
Energi 465 kJ
Protein 20,0 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 3,3 g
Navn: Salmo trutta
Engelsk: Sea trout
Tysk: Meerforelle
Fransk: Truite d’Europe
Levested
Havørreden vandrer ikke så meget som laksen. Den opholder sig 1–5 år i ferskvand, hvorefter den vandrer til havet. Den lever nær kysterne i 1–5 år. Almindelig alder for havørred er 4–6 år. Ørreden vandrer op til sit fødested for at gyde. Den er da fed og i god kondition. Under denne vandring, og indtil gydningen er overstået, æder den næsten ingenting. Nedfaldsørreder er de havørreder, som efter gydningen søger tilbage til havet. De har tabt 30–40% af vægten, siden de forlod havet.
Det vidste du måske ikke om havørred
Havørred er betegnelsen for de stammer – underarter – der tilbringer kortere eller længere tid i havet. I ferskvand danner ørreden stammer, som ikke søger ud i havet som f.eks. søørred (Salmo trutta lacustris), der gyder i rindende vand som elve eller åer, men vokser op i søer. Bækørreden er en dværgform, der lever hele sit liv i små vandløb.
Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.