Vin til havtaske

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 12/01/2011

havtaske

Liden skøn, men til gengæld én af de mest velsmagende fisk. Den minder med sin relativt kraftige smag om hummer. Vinen må gerne være en fyldig og fadlagret hvid, men hvorfor ikke prøve en rød?

Vin til havtaske

Når vi smagsmæssigt bevæger os i retning af hummer, skal vinen skal have et godt skud power for at have noget at stå i mod med. En fadlagret Chardonnay fra Bourgogne kan være et godt valg, men ønsker du mere »gang« i frugten, kan du vælge en oversøisk fadlagret Chardonnay i stedet. Et lidt mere vovet bud kunne være en frugtig Beaujolais, som vil klæde fiskens smagfulde kraft rigtig fint.

Vinmatch: Chardonnay, Beaujolais.

Fakta om havtaske

Sæson for havtaske: Må fanges hele året.

Udnyttelse: Hel, udskåret, filet.

Tilberedning: Stegt, grillet, dampet, kogt, ovnstegt, marineret, paneret.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav

Kendetegn
De forreste rygfinnestråler er meget lange, den første af dem har en hudlap hængende på spidsen. Øjnene sidder oven på hovedet. Havtasken er besat med torne og hudfrynser. Farven er gråbrun på oversiden og hvidlig på undersiden. Kun 1/3 af fisken spises, halen og kindkødet. Kødet er meget hvidt, fast og sødligt.

Levested
Havtasken er en godt camoufleret bundfisk. Den lever på al slags bund fra lavt vand til ud omkring 1000 meters dybde. Havtasken er udbredt i Middelhavet og langs Vesteuropas kyst samt i den tilgrænsende del af Atlanterhavet.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 275 kJ
Protein 15,7 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 0,4 g

Navn: Lophius piscatorius
Engelsk: Monkfish
Tysk: Seeteufel
Fransk: Baudroie

Det vidste du måske ikke om havtaske
Havtasken kaldes også »bredflab« og har øgenavne som »gummi-nakke« og »motorbølle«. Den lille hudlap, der sidder på den forreste rygfinnestråle helt ude på snudespidsen, kan bevæges frem og tilbage. Skulle der vise sig en nysgerrig fisk, der vil undersøge denne indretning, der dingler frem og tilbage, så er havtasken der øjeblikkelig. Havtasken åbner pludselig munden, så der opstår et vakuum foran gabet – og den nysgerrige forsvinder ned i havtaskens mave.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fisken til rådighed for artiklen.

Til forsiden…