Vin til kammusling

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 18/05/2011

kammusling

Kammuslinger har som de fleste skaldyr en vis sødme og kræver derfor det samme af en vin. Men ikke nok med det; den skal også have muskler til at spille op til kammuslingens fyldige smag.

Vin til kammusling

Kammuslingerne har en en sødlig smag, og derfor skal vi starte med at styre udenom vine med for megen syre og for lidt sødme. Derfor en oversøisk Chardonnay med noget fedme, fylde og evt lidt fadsødme et godt valg. En Pinot Gris med pondus og sødme kan også give et passende modspil. En Gewürztraminer kan gå, hvis den ikke er for vulgær og dominerende med sin duft og frugtige smag.

Vinmatch: Chardonnay, Pinot Gris, Gewürtztraminer.

Fakta om kammusling

Sæson for kammusling: Må fanges hele året.

Udnyttelse: Lukkemuskel og rogn.

Tilberedning: Dampet, kogt, stegt, grillet, marineret, røget.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav.

Kendetegn
Kammuslingen er flad og kredsrund. Den ene skal er som regel helt flad, og den anden er hvælvet. På hver side af bukkelen er skallerne trukket ud i et par trekantede skalører. Muslingen har én stor lukkemuskel, der er hæftet midt på skallernes indersider. Langs kapperanden sidder der talrige tentakler (føletråde) med følesans og 30–40 øjne. De fleste kammuslinger er kraftigt farvede, ofte med rødlige, brune og gule skaller.

Levested
Kammuslingen ligger på bunden med den højre skal nedad. Normalt er skallerne åbne. Den er udbredt langs hele Vesteuropas kyst ud til 100 meters dybde. Den er ikke særlig almindelig i den østlige del af Nordsøen og sjælden i Kattegat. Vest for De Britiske Øer og længere sydpå er den talrig.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 435 kJ
Protein 17 g
Kulhydrat 1,9 g
Fedt 3 g

Navn: Pecten maximus
Engelsk: Queen scallop
Tysk: Kammuschel
Fransk: Coquille Saint-Jacques

Det vidste du måske ikke om kammusling
Når kammuslingen bliver overfaldet af en søstjerne, kan den undvige ved at sætte af i et overraskende spring. Dette spring fremkommer ved, at kammuslingen klapper skallerne i med den meget kraftige lukkemuskel; derved kan den frembringe en »jet-strøm« af vand, som sender den afsted i spring på en halv til en hel meter. Fortsætter den med at klappe med skallerne, kan den »flyve« gennem vandet. Den kan styre ved at ændre på åbningen mellem kapperandene. Kammuslingens skaller er blevet anvendt til smykker og skåle og kopierede til brug ved udsmykning.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.

Til forsiden…