Krebs, også kaldet flodkrebs, har et fast og ret unikt makkerskab med urter og specielt dild, hvilket får betydning for vinvalget.
Krebs og urter hører sammen. Ofte koges krebs i en lage med urter som dild, løvstikke, purløg og persille, og det kalder på en vin med urteagtige nuancer. Her kommer Sauvignon Blanc på banen. Hvis lagen også har noget sødme, er en Pinot Gris eller en Soave med noget sødme gode ledsagere. Riesling med sødme kan også gå. Til skaldyr er mousserende vine tit populære, og har fx Champagnen/Cavaen/Proseccoen en let sødme, som matcher lagen, går det hele op i en højere enhed.
Vinmatch: Sauvignon Blanc, Soave, Riesling, mousserende vine.
Sæson for krebs: August og september. Hunkrebs er fredet fra 1. oktober-31. juli. Hankrebs er fredet fra 1. oktober-31. marts.
Udnyttelse: Hel, haler.
Tilberedning: Kogt, stegt, grillet, marineret.
Fangstområde: Ferskvand, opdræt.
Kendetegn
Krebsen består af hoved, forkrop og bagkrop. Hoved og forkrop er vokset sammen og kaldes i daglig tale for »kroppen«, bagkroppen kaldes »halen«. Halen består af 7 bevægelige led, hvorigennem tarmen løber. Halen ender i en svømmevifte, som består af fem vifteplader. Hankrebsen er større end hunkrebsen, til gengæld er hunnens hale bredere end hannens. Øjnene er kortstilkede. Farven er brunlig eller blålig, sjældent rød. Krebsen er fedest og mest velsmagende i de første efterårsmåneder. Kødet er blegt, fast og meget velsmagende.
Levested
Krebsen lever i rene, iltrige småvande som søer, damme, mergel- og tørvegrave, hvor bunden er fast uden tæt vegetation. Den foretrækker stejle brinker, hvor den graver gange. Om dagen holder krebsen sig skjult i de gravede gange. Om natten strejfer den rundt efter føde.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 288 kJ
Protein 14,6 g
Kulhydrat 1,2 g
Fedt 0,5 g
Navn: Potamobius astacus
Engelsk: Crayfish
Tysk: Flusskrebs
Fransk: Ecrevisse
Det vidste du måske ikke om krebs
Kaldes også flodkrebs. Krebsens farve er betinget af samspillet mellem rødt og blåt pigment; det røde pigment er varmebestandigt, mens det blå pigment ødelægges ved opvarmning – dette er forklaringen på, at krebs bliver røde ved kogning. Hannernes kønsorganer kan, når de er opsvulmet, minde om orm og har været medvirkende til den opfattelse, at krebs ikke bør spises i måneder med »r« i, da de i disse måneder er befængt med »orm«.
Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.