Nok én af vores mest velsmagende fisk og den bedste af fladfiskene. Den kræver en fyldig vin. Skindstegt er den eminent til en Chardonnay med noget fadlagring.
Intens og fyldig smag præger fisken, som modsat en torskefisk, selv har masser af smag i kødet. Derfor er pighvar ikke så afhængig af tilbehøret, og vi kan i stedet koncentrere os fuldt om fisken, når vi skal matche vin til. Pighvar passer rigtig godt til en fadlagret Chardonnay. Steger eller griller du fisken let, kan du vælge en lettere fadlagret udgave fx en Bourgogne. Kommer der mere kul på grillningen, kan en oversøisk flaske fra fx Californien være en superb ledsager. Pighvar er også god til en kraftig rosé – gerne med lidt fad – eller en let afkølet rødvin, hvis fisken serveres om efteråret med bagte rodfrugter og svampe: En let fadlagret Pinot Noir kan få fisk og svampe til at »danse ballet«.
Vinmatch: Chardonnay, rosé og Pinot Noir.
Sæson for pighvar
Pighvarren må fanges hele året med undtagelse af fredning i visse områder fra 1. juni-31. juli.
Udnyttelse: Hel, flået, filet.
Tilberedning: Stegt, grillet, kogt, dampet, ovn-stegt.
Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav
Kendetegn
Pighvarrens krop er næsten cirkulær. Øjensiden er uden skæl, men med store benknuder. Den er venstrevendt. Farven varierer fra grå til brunlig, blindsiden er hvid. Den meget store mund er tæt besat af spidse tænder. Kødet er hvidt, fast og meget velsmagende.
Levested: Pighvarren lever på 20–70 meters dybde, på sandet, stenet eller blandet bund.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 389 kJ
Protein 16,4 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 2,9 g
Navn: Psetta maxima
Engelsk: Turbot
Tysk: Steinbutt
Fransk: Turbot
Det vidste du måske ikke om pighvar
Næst efter helleflynderen er pighvarren den største nordeuropæiske fladfisk. Franske madelskere kalder den »havets fasan«. Pighvarhannerne er overalt i stærkt overtal. Pighvarren er ingen steder særlig talrig, men er en højt betalt bifangst. Der er, med held, udsat pighvarrer ved New Zealand. En udsætning i Det Kaspiske Hav er derimod ikke lykkedes.
Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.