Vin til rødfisk

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 05/01/2011

Rødfisken er blevet en populær fisk i de danske køkkener. Den smager delikat, hvis den grilles eller ovnsteges.

Vin til rødfisk

Her er en fisk, der er let at gå til både tilberednings- og vinmæssigt. Rødfisk er ofte populær om foråret og om sommeren, og hvorfor så ikke drikke rosévin til rødfisk? Find en rosevin med lidt fylde, uden at det bliver overdrevet. Ellers prøv en afkølet Tinto Joven fra Spanien – det er en ukompliceret ung vin, der er god til visse fisk, som fx rødfisk.

Vinmatch: Rosé, tinto joven og fadlagret tør hvidvin.

Fakta om rødfisk

Sæson for rødfisk: Rødfisk må fanges hele året.

Udnyttelse: Hel, filet.

Tilberedning: Ovnstegt, stegt, grillet, kogt, dampet, saltet, røget.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav

Kendetegn
Hele rødfisken er lyserød, sommetider med mørkere pletter. Hannen har et tydeligt vorteformet kønsorgan. Rødfisken har 80–90 skæl langs sidelinien og 16–21 skæl fra gatfinnens bagkant skråt frem og op til sidelinien. Kødet er lyst og fedtholdigt, med en rosa tone fra skindet, strukturen er fast. Kødet bliver hvidt ved tilberedning, smagen er god. Der er i det nordatlantiske område fire forskellige arter af rødfisk, der ofte bliver fanget på samme tid og som ligner hinanden så meget, at det ikke skønnes nødvendigt at skelne imellem dem.

Levested
Rødfisken foretrækker klippegrund og lever nær bunden i 100–400 meters dybde, men kan også træffes pelagisk (fritsvømmende). Rødfisken er langsomt voksende som alle andre dybhavsfisk.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 364 kJ
Protein 19,4 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 0,9 g

Navn: Sebastes marinus
Engelsk: Redfish/ Norway haddock
Tysk: Rotbarsch
Fransk: Grande sébaste

Det vidste du måske ikke om rødfisk
Rødfisken har en lukket svømmeblære, som ved ophaling fra stor dybde udvider sig så voldsomt, at øjnene bliver stærkt udstående, og maven og indvoldene kan blive presset ud af munden.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.

Til forsiden…