Fra at have været næsten uddød i de danske søer, er sandarten i dag en af stjernerne på gode restauranter. En østrigsk Riesling med lidt sødme er en god makker til denne lækre fisk.
Sandart er blevet populær og regnes som en stor delikatesse. Dens flotte kødstykker med en anelse sødme giver mange muligheder i retning af vinen. Prøv en tysk eller østrigsk Riesling med let sødme, hvis du serverer fisken sammen med nye kartofler, spidskål og nye søde gulerødder. Giver du fisken en tur på grillen eller skindsteger den på en pande, skal du gå i retning af en mere kraftig vin, fx en oversøisk Chardonnay, der med en let fadlagring vil matche den grillede og let røgede smag. En fyldig og let sødmefuld rosé er endnu et godt bud.
Vinmatch: Riesling, Chardonnay, rosé.
Sæson for sandart: Hele året, undtagen maj, hvor den er fredet.
Udnyttelse: Hel, udskåret, filet.
Tilberedning: Stegt, dampet, grillet, ovnstegt.
Fangstområde: Ferskvand
Kendetegn
Sandarten er en slank og smuk fisk, dens ryg og sider er grå-grønne med mørkere tværbånd eller sammenvoksede pletter. Bugen er hvidlig. Rygfinnen og sædvanligvis også halefinnen er sortplettede. Hannen kendes let fra hunnen på en tydeligere »pande«, hos hunnen er linien fra snudespidsen til den forreste rygfinne jævnt opadstigende. Kødet har en mild sød smag.
Levested
Sandarten er en egentlig ferskvandsfisk, men kan også træffes i Østersøen. Den lever i søer og åer. Udbredelsen i Danmark er i stor udstrækning resultatet af udsætninger. Sandarten optræder ofte i småstimer.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 361 kJ
Protein 19,2 g
Kulhydrat 0,5 g
Fedt 0,7 g
Navn: Lucioperca sandra
Engelsk: Pike perch
Tysk: Zander
Fransk: Sandre
Det vidste du måske ikke om sandart
Sandarten er i familie med aborren. Oprindeligt fandtes sandarten kun så nordligt som Haderslev Dam i Danmark (bortset fra enkelte omstrejfende individer på den sjællandske Østersøkyst). Sandarten er derefter blevet udsat i f.eks. Odense Å i 1879.
Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fisken til rådighed for artiklen.