Delikat fladfisk, der for få år siden blev betragtet som en besværlig bifangst. Kræver følgeskab af elegante hvidvine.
Mange har først for nylig fået øjnene op for skærisingen. Og det er faktisk en skam, for det er en dejlig fladfisk med en fin smag. Nyd den fx sammen med sæsonens grønt: Dampede spæde rodfrugter, nye kartofler og spidskål om sommeren, eller bagte rodfrugter i årets mørke og kolde måneder. Vi skal finde de rene klare og elegante vine frem til denne fisk. Det kunne fx være Grüner Veltliner, en ikke-fadlagret Chardonnay fra Bourgogne eller en Sauvignon Blanc, som er en fantastisk all-round fiskevin.
Vinmatch: Grüner Veltliner, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
Sæson for skærising: Skærising må fanges hele året.
Udnyttelse: Hel, flået, filet.
Tilberedning: Stegt, dampet, friturestegt, ovnstegt.
Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav
Kendetegn
Skærisingen har en meget langstrakt form. Den har gatpig og en næsten ret sidelinie. Skindets farve varierer fra gråbrun til rødlig, og det føles ru. Kødet er fast og hvidt, meget velsmagende.
Levested
Skærisingen foretrækker områder med blød bund og dybder fra 100–400 meter, men kan også søge ind på lavere vand.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 441 kJ
Protein 17,7 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 4,0 g
Navn: Glyptocephalus cynoglossus
Engelsk: Witch
Tysk: Rotzunge / Hundzunge
Fransk: Plie cynoglosse
Det vidste du måske ikke om skærising
I USA betragtes skærising som den bedste spise af alle flyndere og tunger i hele Atlanterhavet. For blot få år siden betragtede de danske fiskere skærisingen som en besværlig bifangst.
Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.