Vin til skrubbe

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 12/01/2011

Skrubbe

Billig men velsmagende fisk, der måske smager bedst helstegt og i selskab med Riesling eller Sauvignon Blanc.

Vin til skrubber

Skrubben er egentlig en enkel fisk, der smagsmæssigt minder om rødspætten, men er noget billigere. Den er dejlig helstegt med citron og persille. Er citronen dominerende i retten, egner en syrerig Chardonnay eller Riesling sig bedst. Serverer du skrubben med urter og grøntsager, er en Sauvignon Blanc fra et køligere klima – fx New Zealand, Frankrig eller Tyskland – et godt valg.

Vinmatch: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc.

Fakta om skrubber

Sæson for skrubber
Skrubber må fanges hele året med undtagelse af periodevise fredninger i visse områder.

Udnyttelse: Hel, flået, filet.

Tilberedning: Stegt, grillet, dampet, kogt, ovnstegt, røget, saltet, tørret.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav, Østersøen

Kendetegn
Skrubbens hud er ru af benknuder, især ved sidelinien og ved grunden af ryg- og gatfinne. Sidelinien buer svagt over brystfinnen. Kødet er temmelig blødt og vandet, en ret god spisefisk.

Levested
Skrubben lever fra tidevandszonen til 25 meters dybde. Om sommeren samler skrubberne sig navnlig i flod- og åmundinger og brakke fjorde. Om vinteren trækker flertallet ud fra det lave brakvand til dybere, varmere og saltere vand.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 379 kJ
Protein 18,3 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 1,8 g

Navn: Platichthys flesus
Engelsk: Flounder
Tysk: Flunder / Butt
Fransk: Flet

Det vidste du måske ikke om skrubber
Flertallet af skrubber er højrevendt, men op til 30% kan være venstrevendt. Hvor skrubber gyder i samme områder som rødspætter, f.eks. i det sydlige Bælthav, opstår der bastarder kaldet »leps.«

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fisken til rådighed for artiklen.

Til forsiden…