Smørstegt slethvar har en fyldig smag, som sammen med bagte rodfrugter eller sommerens spæde grøntsager passer godt til lidt mere fyldige vine som Chardonnay eller et glas bobler med intensitet.
Fisken skal med sin fyldige smag have modspil i vinen. Derfor går Chardonnay fint sammen med slethvar. Tilbehøret til fisken afgør så, om det skal være en Chardonnay i den elegante eller mere voluminøse stil. I vinterhalvåret synes jeg, at en fadlagret én af slagsen fx fra Californien eller Sydafrika kan være et godt match. Til gengæld vil jeg hellere have en mere elegant Chardonnay fra fx Bourgogne, hvis jeg får slethvar sammen med sommergrøntsager.
Vinmatch: Chardonnay.
Sæson for slethvar
Slethvarren må fanges hele året med undtagelse af periodevis fredninger i visse områder.
Udnyttelse: Hel, flået, filet.
Tilberedning: Stegt, grillstegt, dampet, kogt, ovnstegt.
Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav, Østersøen
Kendetegn
Slethvarren er tyndere og slankere end pighvarren. Huden har små glatte skæl og ingen benknuder. Farven er ret varierende fra grå-brun til olivenbrun med mere eller mindre tydelige mørke pletter. Kødet er hvidt og fint, en god spisefisk.
Levested: Slethvarren lever på 5–50 meters dybde, på en sandet eller blandet bund.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 391 kJ
Protein 7,0 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 2,7 g
Navn: ///Scophthalmus rhombus/
Engelsk: Brill
Tysk: Kleist / Glattbutt
Fransk: Barbue
Det vidste du måske ikke om slethvar
Bastarder mellem slethvarren og pighvarren er ikke usædvanlige, især i Kattegat-området.
Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.