Rå blåbær er ikke særligt dominerende, men byder mere på et friskt indslag, som mange vine kan hamle op med. Vinen skal til gengæld kunne noget andet, hvis du serverer den til blåbærkompot eller syltede blåbær.
Friske blåbær agerer tit pynt på desserter og ved oste, eller nydes som en snack. De rå bær kræver en vin med en ikke for dominerende sødme, for bærrene er kun moderat søde og har en svag syre, der er med til at gøre smagen frisk. Her kan en mellemsød Riesling være et godt bud, hvis resten på tallerkenen ikke er for dominerende i smagen. En mellemsød Riesling er i øvrigt også et godt match, hvis blåbærrene serveres sammen med nogle faste ikke alt for lagrede oste. I den mousserende afdeling, er en mousserende halvsød Muscat et andet godt bud. Til syltede blåbær, skal der skrues lidt mere op for sødmen, men bliv gerne i den friske afdeling af dessertvine. Her er en tysk sød Beerenauslese er oplagt.
Vinmatch: Halvsød Riesling, Moscato d’Asti, Beerenauslese.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 226 kJ
Protein 0,7 g
Kulhydrat 11,5 g
Fedt 0,5 g
Botanisk navn: Vaccinium corymbosum.
Engelsk: Blueberries.
Tysk: Blaubeeren.
Fransk: Bleuets.
Surbundsplante, der oprindeligt stammer fra skove og moser. Den storfrugtede blåbær, som er den, vi oftest kan købe i butikkerne, hedder oprindeligt amerikansk blåbær og er i familie med vores vildtvoksende blåbær og mosebølle. Blåbær er de senere år blevet særdeles populære, fordi de er udråbt som »super food« blandt andet på grund af det store indhold af antioxidanter.
Sæson for blåbær: Hele året, danske fra ca. juli til oktober.
Tilberedning: Rå, syltede, kogte, bagte.
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede af bærrene til rådighed for artiklen.