Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.
Jeg skal skynde mig at pointere, at jordbær og mousserende vin kan sagtens være et godt match, blot skal den mousserende vin have noget sødme. Det kan man fx finde i en Moscato d’Asti, som er en rigtig god all-round dessert vin, for den kan samle mange forskellige smagsretninger (fx kage, frisk frugt og chokolade) på en desserttallerken. Noget af det bedste til jordbær er en sød eller halvsød mousserende vin, lavet på den røde Beaujolais drue, Gamay, eller Brachetto fra Piemonte i Norditalien. Smagen fra disse vine går direkte i retning af jordbær. En tysk eller østrigsk Beerenauslese kan også være et godt valg, specielt hvis jordbærene er marinerede i balsamico.
Vinmatch: Moscato d’Asti, søde mousserende Gamay vine, Brachetto, Beerenauslese.
Jordbær tæller med i 6 om dagen-regnskabet; 7–8 mellemstore svarer til 100 gram. Med 50 gram jordbær får du dækket dit daglige behov for C-vitaminer.
Sæson for jordbær: Hele året, danske fra ca. maj til august.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 182 kJ
Protein 0,7 g
Kulhydrat 8,7 g
Fedt 0,6 g
Botanisk navn: Fragaria × ananassa
Engelsk: Strawberries.
Tysk: Erdbeeren.
Fransk: Fraises.
Tilberedning: Rå, syltet, kogt.
Tips til tilberedning
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om bærrene til rådighed for artiklen.