Blomkål spises ofte rå i sommerlige salater eller serveres dampet sammen med andre grøntsager som tilbehør på tallerkenen. Vinmæssigt skal vi i den friske afdeling og gerne i retning af de hvide.
Den rå blomkål har brug for noget friskhed med syre i vinen. Det finder du lettest i de hvide vine, hvilket også passer grøntsagen godt, når den fx bruges rå i salater. Syren og friskheden i vine på druen Riesling eller sprøde vine på druen Albariño vil matche godt. En cava kan også fint bruges. Damper du blomkålen, bliver den let sødlig i sin smag, og derfor skal du vælge en hvidvin med lidt mere frugtsødme. I den røde afdeling kan en italiensk vin på druen Sangiovese med noget syre og friskhed også gå an, men der er nu noget »magisk« med blomkål og hvidvin.
Vinmatch: Riesling, Albariño, Cava, Sangiovese.
Sæson for blomkål: Største del af året, undtagen vintermånederne. Danske fra ca. juli til oktober.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 135 kJ
Protein 2,4 g
Kulhydrat 4,7 g
Fedt 0,4 g
Botanisk navn: Brassica oleracea var. botrytis.
Engelsk: Cauliflower.
Tysk: Blumenkohl.
Fransk: Chou-fleur.
Tilberedning: Kogt, stegt, ovnbage og grillet.
Tips til tilberedning
Bland det kogte og stadig lune blomkål sammen med ristede mandler og olie-eddike dressing
Lav en salat af blomkålsbuketter, spæde salater, smuldret fetaost og citronsaft dryppet over.
Prøv at skære mellemstore blomkålsbuketter i tynde skiver. Læg dem på et fad sammen med tomatskiver. Dryp med koldpresset rapsolie og pynt med persille eller basilikum. Krydr med salt og peber.
Kog blomkålsbuketter møre i lidt bouillon. Mix det jævnt i en blender. Smag til med lidt creme fraiche, salt og peber. Server puréen til fisk eller kød.
Bland små blomkålsbuketter med friskkogte majs skåret fra kolben, tomat- og agurketern. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Blomkålsbuketter, radiser og agurkestænger er fine sammen som dip grønsager. Lav en dip af letmælksyoghurt rørt med hakket dild, salt og peber.
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.