Smagen af gulerod svinger meget fra sort til sort, men gennemgående har de en god portion sødme, især hvis de bliver ovnbagte. Du skal derfor ikke finde en knastør flaske vin frem til denne sunde grøntsag.
De færreste vil nok drikke vin til en rå gulerod. Så det match springer vi over. Sødmen fra tilberedte gulerødder kræver en frisk sødme fra vinen. Sødmen vil være mest fremtrædende, når rødderne er ovnbagte, og lidt mindre, når de er kogte. Til ovnbagte gulerødder – måske i selskab med andre rodfrugter – er hvidvin tit bedst. Det kunne fx være en fadlagret oversøisk Chardonnay fra Californien, Chile eller Sydafrika. En fadlagret norditaliensk Soave (hvidvin på Garganega-druen) kan også være rigtig lækker hertil. Til kogte gulerødder skal du skrue lidt ned for sødmen. En italiensk Pinot Grigio med lidt sødme er et godt bud. Spiller gulerødderne en mindre birolle i retten, når de fx serveres til kalv, skal vinen stå med en fod i hver lejr, og her kan en syditaliensk Primitivo være oplagt.
Vinmatch: Chardonnay, Soave, Pinot Grigio, Primitivo.
Sæson for gulerod: Hele året.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 176 kJ
Protein 0,7 g
Kulhydrat 8,8 g
Fedt 0,4 g
Botanisk navn: Daucus carota
Engelsk: Carrot.
Tysk: Karotte.
Fransk: Carotte.
Anvendelse: Rå, kogte, dampede, bagte.
Tips til tilberedning
Opbevaring
Ved 4–6 grader, i plastpose med lufthuller og ikke sammen med frisk frugt.
Har gulerødderne grøn top, skal den skæres af, når du kommer hjem, ellers bliver gulerødderne bløde. Læg de nye gulerødder i iskoldt vand i en ½ time, hvis de er blevet bløde. Kassér lagrede gulerødder, som er blevet bløde.
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.