Rodfrugterne skal oftest have et sødligt modspil i vinene, da de selv bliver søde af tilberedningen. Det gælder, hvad enten de koges eller ovnbages. Og det gælder i høj grad for knoldsellerien.
Knoldsellerien er populær i supper, mos og puréer. Hertil kan en frisk hvidvin med noget sødme være et dejligt match. Prøv en oversøisk fadlagret Chardonnay eller en Riesling, der også har en sødme. Spises sellerien som tilbehør til et måltid, hvor en rødvin er mere oplagt, skal du finde en rødvin som ikke er for »stram« og tør i stilen. Gå i stedet efter en vin med noget frugtsødme. Her kan de frugtige vine fx en oversøisk Syrah eller en italiensk Ripasso være gode bud, der kan omfavne og matche selleriens sødme og fylde.
Vinmatch: Chardonnay, Riesling, Syrah, Ripasso.
Rå knoldselleri smager lidt a la bladselleri. Tilberedt er smagen fyldig, mild og sød. I forhold til andre rodfrugter kræver knoldselleri kun kort tid for at blive blød og lækker.
Sæson for knoldselleri: Hele året, danske fra ca. august til april.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 181 kJ
Protein 1,8 g
Kulhydrat 8,2 g
Fedt 0,3 g
Botanisk navn: Apium graveolens var. rapaceum.
Engelsk: Celeriac.
Tysk: Sellerie.
Fransk: Céleris-raves.
Tilberedning: Kogt,, stegt, ovnbagt.
Tips til tilberedning
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.