Det universelle »krydderi« løg udfordrer mest i den skarpe rå udgave fx i salater eller ovenpå pariserbøffen. De bagte eller sauterede løg får med deres sødlige smag mange flere muligheder, når det gæler sammensætning med vin.
Den hvide Chenin Blanc fra fx Loire er i modne søde udgaver sublim til den søde løgsmag, hvis løgene har fået noget varme i ovnen eller på panden, så de har fået farve og sødme. Men den stærke madvin, Riesling, kan naturligvis også klare opgaven – især hvis den har noget sødme, er stikket hjemme. En Chardonnay med sødme og fadpræg er også et godt valg. I den røde afdeling kan en Syrah eller en Zinfandel med lidt sødme også fint gå til retter med meget løg i.
Vinmatch: Chenin Blanc, Riesling, Syrah, Zinfandel.
Sæson for løg: Hele året.
Tilberedning: Rå, kogt, stegt, sauteret, bagt.
Tips til tilberedning
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 207 kJ
Protein 1,6 g
Kulhydrat 10,0 g
Fedt 0,3 g
Botanisk navn: Allium ssp.
Engelsk: Onion.
Tysk: Zwiebel.
Fransk: Oignon.
Mildere løg til salaten
Læg løgringe eller hakkede løg i kold vand i 15 minutter. Voila, så nemt bliver de mildere.
Koldmarinering af løg
Du får lækre bløde løg ved at skære dem i tynde skiver, lægge dem i et dørslag og drysse med salt. Kram dem, så de falder sammen og lad dem trække en halv time. Skyl løgene fri for salt, kram dem tørre i køkkenrulle og du har de dejligste bløde, milde løg til salaten.
Opbevaring af løg
Læg de friske løg i en plastikpose i køleskabet. Opbevar tørrede løg tørt og køligt væk fra andre madvarer, da de kan afgive smag.
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.