Eftersommer er lig med årets første majskolber. Hvad enten de spises rå eller tilberedte, har de altid en dejlig sødme, som vinen skal ramme, hvis det skal ende med et godt match.
Sødme er den dominerende smagsnuance hos de små gule majs, derfor også navnet sukkermajs. Du skal derfor ikke sætte en knastør vin til, men hellere en vin med noget restsødme. Det kunne være en vin på druen Pinot Gris fx fra Alsace, mens en fadlagret Soave fra Veneto også kan klare opgaven. Riesling med restsødme er også et godt valg, og her kan Rieslings syre også være med til at opfriske majssmagen, så det ikke ender sødt i sødt. En fadlagret Chardonnay fra fx Sydafrika, med lidt restsødme smager smøragtig, og smør og majs har jo altid været gode venner. Er majsen en del af en ret, hvor en rødvin overordnet passer bedst, så skal det igen være en vin med noget sødme, fx en oversøisk Shiraz, eller en californisk Cabernet Sauvignon.
Vinmatch: Pinot Gris, Soave, Riesling, Shiraz, Cabernet Sauvignon.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 410 kJ
Protein 3,7 g
Kulhydrat 16,4 g
Fedt 1,8 g
Botanisk navn: Zea Mays var. saccharata.
Engelsk: Corn.
Tysk: Mais.
Fransk: Maïs.
Det var Columbus, der hentede majsen med til Europa fra Peru og Mexico. Majs er en varmekrævende grøntsag, og i mange år lå den europæiske nordgrænse for dyrkning på højde med Aalborg.
Sæson for majs: fra ca. august til oktober.
Tilberedning:Anvendes rå, kogt eller sauteret.
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede til rådighed for artiklen.