Vin til porre

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 10/11/2011

porre

De hvide vine matcher porresmagen bedst. Men den friske løgsmag i porre kræver noget fylde fra vinen. De lette og spinkle hvidvine falder igennem overfor grøntsagen – der skal noget power og et snert sødme til.

Vin til porre

Porrens gennemtrængende friske løgsmag fylder godt i retternes smagskompleks. Jo mere porrerne er tilberedte, desto mere fortrænger sødmen den karakteristiske porresmag. Og desto mere sødme skal vinen også have. Vinene skal fylde noget, uanset hvor meget porrerne er tilberedte. Hvidvine med en frisk spicy eller moden frugtfylde er de bedste valg. En moden vin på druen Chenin Blanc fra fx Loire kan være himmelsk til porre. En østrigsk vin på druen Grüner Veltliner kan også sidde lige i skabet. For her er der ofte grøn peber i smagen, og hvis der samtidig er lidt sødme i vinen, er lykken gjort. Den allestedsnærværende madvin, Riesling, er også oplagt, igen skal det være i en frisk version med let sødme.

Vinmatch: Chenin Blanc, Grüner Veltliner, Riesling.

Fakta om porre

Sæson for porre: Danske fra ca. august til april.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 179 kJ
Protein 1,9 g
Kulhydrat 7,7 g
Fedt 0,4 g

Botanisk navn: Allium porrum.

Engelsk: Leek.

Tysk: Lauch.

Fransk: Poireau.

Tilberedning: Rå, kogt, dampet, bagt.

Tips til tilberedning

Kan erstatte løg i madlavningen. Serveres kogte som tilbehør til kødretter eller marinerede. Gode i supper, sammenkogte eller lynstegte retter, tærter, gratinerede m.m. Snittet fint kan de bruges rå i salater og råkostsalater – eller som drys på maden.

Skal du bruge rå porrer i salater, så læg dem i vand i en times tid forinden, så bliver de ekstra sprøde og lugter ikke

Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.

Til forsiden…