Radisen er måske mest i fokus om foråret, hvor den er én af de første nye grøntsager fra køkkenhaven eller hos grønthandleren. Den smager gennemtrængende i fx salater i en sennepsagtig stil, så det er denne karakteristiske smag, vi skal matche med vinen.
Nu er en radise og et glas vin nok ikke det mest oplagte match, men er der radise i en salat, kan det være måltidets mest skarpe smag, som du vinmæssigt bliver nødt til at tage højde for, hvis det skal passe sammen. Derfor er en hvidvin med både syre og sødme noget af det bedste til at tøjle radisens senneps- og ræddikeagtige smag. En genre som fx Riesling og Pinot Gris gerne mestrer.
Vinmatch: Riesling, Pinot Gris.
Smagen af de runder og kegleformede radiser kan være skarp eller mild, farven lyserød/rød og hvid. Den skarpe smag kommer fra sennepsolier i planten.
Radiser er en grøntsag, der tilhører korsblomst-familien. De rød/hvide dele er sprøde opsvulmede rodstokke.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 60 kJ
Protein 0,8 g
Kulhydrat 2,5 g
Fedt 0,1 g
Botanisk navn: Raphanus sativus.
Engelsk: Radish.
Tysk: Rettich.
Fransk: Radis.
Sæson for radise: det meste af året, danske fra ca. marts til november.
Tilberedning: Rå, let stegt.
Tips til tilberedning
Skyl radiserne, fjern bladene og nip den yderste rodspids af. Brug radiserne rå som hele, eller riv, skær i skiver eller tern.
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.