Rødbede spiser vi på ret forskellige måder, og der er stor forskel på, om en vin skal matche en ovnbagt rødbede med en del sødme eller en syltet rødbede med masser af syre.
Tager vi den syltede rødbede først, så er eddiken ikke vinens bedste ven, men en Riesling eller Sauvignon Blanc, med et højt syre niveau, kan følge trop og alligevel – tro det eller lad være – få det til at blive en god smagsoplevelse. Er rødbeden derimod ovnbagt, fremhæves de søde nuancer i rødbeden, og så skal du have fat i en helt anden vin. Serveres de ovnbagte rødbeder fx i et mix af ovnbagte rodfrugter til fx oksekød, er en frugtig rødvin det bedste valg. Det kan være en Syrah med masser af frugtfylde og noget sødme, fx en intens version fra Rhône. Du lan også gå oversøisk. Hvis de ovnbagte rødbeder serveres i en lettere sammenhæng – fx til en frokost – kan en fadlagret Chardonnay med noget sødme også være et godt valg.
Vinmatch: Riesling, Sauvinon Blanc, Chardonnay.
Masser af steder i Danmark dyrkes rødbederne, der ender på vores tallerkner. Først på sæsonen kan de ofte købes som små rødbeder med top.
Sæson for rødbede: Hele året, danske fra ca. juni til marts.
Tilberedning: Rå, koges, bages, syltes.
Tips til tilberedning
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 231 kJ
Protein 1,7 g
Kulhydrat 11,4 g
Fedt 0,3 g
Botanisk navn: Beta vulgaris
Engelsk: Red beets/beetroot.
Tysk: Rote Rübe.
Fransk: Betteraves rouges.
Værd at vide:
Rødbedesaft er meget kraftigt farvende. Brug eventuelt tynde handsker, når du skræller rødbederne. Elles kan man nemt fjerne den røde farve på hænderne ved at gnide dem med saften fra en halv citron.
Rødbeder kan fryses: Skræl dem og skær dem i tern, skiver eller stave. Blanchere dem i letsaltet vand et par minutter. Afkøles og fryses i fryseegnede boxe eller plastposer.
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.