Masser af retter i kategorien husmandskost indeholder de små fine rosenkål, der med deres kraftige nøddeagtige smag skal have et godt modspil i vinen for ikke at blive for dominerende.
Der er noget unikt over rosenkålens nøddeagtige smag og en flaske fyldig Pinot Gris. Som regel er det match lige i skabet, da en vin på denne drue fra fx Alsace giver en harmoni mellem kålens fyldige lidt hengemte kålsmag og Pinot Gris’ens rige og fyldige frugtighed, der bakkes op af en god syre/sødme balance. En Chardonnay, der er dyrket er lunt sted fx Sydafrika eller Californien, kan også være et godt valg. Den må dog ikke være overdrevet fadlagret.
Vinmatch: Pinot Gris, Chardonnay.
Sæson for rosenkål: Oktober til februar.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 225 kJ
Protein 4,1 g
Kulhydrat 9,6 g
Fedt 0,6 g
Botanisk navn: Brassica oleracea var. gemmifera.
Engelsk: Brussels sprout.
Tysk: Rosenkohl.
Fransk: Choux de Bruxelles.
Tilberedning: Rå, dampet, kogt, steges, sauteres.
Tips til tilberedning
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.