Den måske mest anvendte og kendte krydderurt, som giver et karakteristisk krydret, friskt og grønt twist til dine retter. Når du skal matche vin til persille, skal du gå i retning af den grønne og krydrede smag.
I de fleste retter, hvor persille indgår, er den en del af den samlede smagsoplevelse. Fx indeholder mange italienske og franske gryde-/simreretter en masse persille, uden at den dominerer. Her skal du se efter vine, der passer til retterne som helhed. Ukomplicerede røde landvine kan være gode bud. Det er med andre ord ikke her, udfordringerne ligger. Til retter med masser af frisk persille og dermed en tydelig persillesmag er hvide vine som fx Sauvignon Blanc fra Loire eller Bordeaux gode valg, ligesom en østrigsk Grüner Veltliner med sin egen grønne krydrethed meget ofte er et rigtig godt match. Serveres persillen til fisk, kan en spansk vin på druen Albariño være god.
Vinmatch: Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Albariño, en lang række af røde vine.
Sæson for persille: Hele året.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 241 kJ
Protein 3,7 g
Kulhydrat 8,0 g
Fedt 1,1 g
Botanisk navn: Petroselinum crispum.
Engelsk: Parsley.
Tysk: Petersilie.
Fransk: Persil.
Tilberedning: Frisk. som en del af stegte, kogte og bagte retter.
Opbevaring:
Opbevar persillen i køleskab i en pose med det vand, der hænger ved, når du har skyllet persillen. Den afskårne persille har bedst af at blive skyllet en gang om dagen.
Tips til tilberedning
Brug persille som drys ud over maden.
Hak et stort bundt persille, og bland det med kogte kartofler i skiver, smuldret feta og soltørrede tomater.
Lav en mild persille pesto med persille, hasselnødder, olie, en mild hård ost, salt og peber.
Læg masser af persille under skindet på kyllingelårene.
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.