Dejlig urt med en særpræget og karakteristisk smag, der både er krydret, lidt bitter og kan virke lidt hengemt. De hvide vine er bedst, men italienske røde og er også gode match.
Næringsværdi pr. 100 g. tørret:
Energi 1695 kJ
Protein 10,6 g
Kulhydrat 60,7 g
Fedt 12,7 g
Botanisk navn: Salvia officinalis.
Engelsk: Sage.
Tysk: Salbei.
Fransk: Sauge.
Når vi taler retter, der er domineret af en urtesmag generelt, er vine med en »grøn« smag selvsagt gode. Klassikeren er Sauvignon Blanc, men også Silvaner og Chenin Blanc kan være fine til salvie. Det afhænger meget af, hvad salvien krydrer. Saltimbocca er en klassisk ret med kalvekød og en meget kraftig salviesmag. Her skal der noget fylde på vinen, og en vin på primært den italienske drue Sangiovese kan være et godt bud. Men find en med en frisk frugtighed, god syre og tanniner. Det er har masser af vine fra Italien. Vinen kan godt have et snert af bitterhed, da det vil matche salvien fint.
Vinmatch: Sauvignon Blanc, Silvaner, Chenin Blanc, Sangiovese.
Middelhavsplante med dunede grålige blade, der hele året kan benyttes som krydderurt. Let bitterhed præger urten, der skal anvendes med måde.
Sæson for salvie: Hele året.
Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.