Foto: Torben Hjulmand
Fra bogen Vinpusheren har vi her fornøjelsen af at bringe dig en lækker vinter og forårs opskrift med stenbiderrogn og hans fortrukne vinvalg.
Stenbiderrogn. Yoghurt, æble og mysli
3 spsk finthakket rugbrød
3 spsk havregryn
1 spsk rapsolie
1 spsk letflydende honning
1,5 dl drænet økologisk yoghurt
3 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
1 bundt dild
200 g helt frisk og
rengjort stenbiderrogn
¼ granny smith-æble skåret i microtern
Citronsaft
Salt og peber
Fremgangsmåde
Opskriften er fra bogen:
Michael Poulsen:
Vinpusheren
272 sider, hardback. Pris 299,95
Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesår: 2013
5/6 stjerner
Vend rugbrød og havregryn i olie og honning. Rist blandingen i ovnen ved 200 grader, indtil myslien er sprød og gylden (ca. 10 min.). Blend drænet yoghurt, æggeblommer og halvdelen af dilden, smag til med salt og peber, og stil på køl minimum en time.
Smag stenbiderrognen til med salt og citron (temmelig meget salt), og vend herefter æbleternene i. Hæld stenbiderrognen op i en si, og lad den dryppe af. Anret en stor skefuld yoghurtcreme i bunden af hver tallerken, og fordel herefter stenbiderogn og mysli ovenpå. Pynt med resten af dilden.
Server godt brød, ristet rugbrød eller tynde croutoner til.
Tip: Yoghurtcremen kan erstattes af en rå æggeblomme pr. kuvert.
Derfor skal du smage den
Delamotte er den næsten ukendte søster til det legendariske Champagnehus Salon. Salon er i min optik den ultimative Blanc de Blancs Champagne. Elegant, ren og ultrapræcis chardonnay fra Champagnes mest feterede Grand Cru, Le Mesnil. Salon laves kun i de allerbedste år, den skal ligge mange år i kælderen og koster efterhånden på den forkerte side af 2.000 kroner flasken.
Det gør Salon irrelevant for de fleste mennesker, og det er her, Delamotte kommer ind i billedet. Delamottes Blanc de Blancs laves på samme adresse, af de samme mennesker og på druer fra topmarker i Le Mesnil-Sur-Oger, Avize og Oger. Delamotte koster kun en brøkdel af Salon og smager fremragende. Klassisk Blanc de Blancs med en floral næse med surdej, østersskal, moden æble og et strejf af karamel. Smagen er ultrafrisk med masser af citrus, grøn æble og en anelse grapeskal.
Mad og vin
Jeg elsker at lave mad til denne type Champagne. Delamotte snakker rigtig godt med rå eller meget let tilberedt fisk, men fungerer også fint til lettere retter med kylling eller gris. Retten skal indeholde en del syre, og det er en rigtig god ide at arbejde med kontraster af blødt og sprødt.
Matchet
Stenbiderrogn har en friskhed og en sprød struktur, som passer perfekt til Champagne. Syren i yoghurt,
æble og citronsaft tæmmer Champagnens syre, og myslien bidrager med sprødhed.
Kassekreditvenligt alternativ
En god chardonnay-domineret Crémant de Bourgogne fungerer fint og kan fås for godt 100 kroner.
Foto: Torben Hjulmand
Drue: 100% chardonnay
Vinifikation: Traditionel Champagnemetode med 4–5 års flaskelagring på gærresterne.
Struktur: Let, knastør mousserende vin med høj syre
Servering: 6–8 grader
Gemmepotentiale: 3–10 år
Importør: Philipson Wine
Pris: kr. 399,75 (hold øje med tilbud)