Winelab.dk har i samarbejde med Lindhardt og Ringhof, fået lov til at bringe en uge fra Claus Meyers bog ALMANAK, der ligeledes er anmeldt her på stedet.
600 g rødfiskefileter med skind
200 g risnudler
2 spsk. soja
2 spsk. riseddike
1 tsk. honning
2 spsk. olivenolie
2 blodgrape
1 bok choi (også kaldet pak choi eller kinesisk kål)
havsalt og friskkværnet peber
1 spsk. olivenolie
1 bundt frisk koriander
30 g saltede jordnødder
Tjek, at rødfisken er frisk og dufter dejligt af havn, ikke af havn, og skrab skindet fri for skæl med en kniv. Del fileterne i 8 stykker, og krydr med lidt salt. Lad fisken trække i køleskabet i 10 min., mens du tilbereder nudelsalaten.
Overhæld nudlerne med kogende vand, og lad dem trække i 2–4 min.; pisk dressingen sammen imens. Pisk soja, eddike og honning sammen, og tilsæt olien lidt ad gangen under kraftig piskning, så dressingen tykner.
Hæld vandet fra nudlerne, og vend dem i dressingen.
Skær nu skrællen af grapen, og skær grapekødet ud i små tern, og skær roden af bok choi-kålen, og snit herefter stilk og blade ud i helt fine strimler. Vend grape og bok choi ned i nudlerne, og smag salaten til med salt og peber.
Steg nu rødfisken på en varm pande i lidt olie, først i 2 min. på skindsiden, indtil skindet er helt sprødt og gyldent. Vend fileterne, og steg dem ½-1 min. på den anden side, til de er færdige.
Anret de stegte rødfiskefileter oven på den lune nudelsalat, og drys med hakket koriander og jordnødder på toppen.
Spis som forret eller frokostret – med en god råkost og godt brød til kan den gå som hovedret.
200–300 g kold risengrød (se mandag)
1 æggeblomme
2 spsk. hvedemel
2 spsk. Sukker
¼ vaniljestang
2 æggehvider
10–15 g smør til stegning
lidt flormelis
brombærsyltetøj
Bland risengrøden med æggeblomme, mel, sukker og vaniljekorn, og rør det godt sammen (når du skraber kornene ud af vaniljestangen, så mas dem sammen med lidt sukker på skærebrættet, inden du blander dem i grøden, så fordeler de sig bedre). Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt ned i risengrødsmassen – en lille smule først, som du banker godt ind i risengrøden, og derefter kan du folde resten af hviderne forsigtigt i, så de ikke taber pusten. Sæt små klatter på en middelvarm pande med lidt smør, og steg klatkagerne, til de bliver flotte og gyldne på begge sider. Server de lune klatkager drysset med lidt flormelis, og giv brombærsyltetøj til. Vi spiser altid brombærsyltetøj til klatkager; som regel har vi en del glas på lager, da den store, gamle brombærbusk i haven forsyner os så rigeligt med bær i sensommeren, at vi kan koge et betragteligt forråd. Har du ikke brombærsyltetøj, er solbærsyltetøj også godt.