Vin til rokke (Skade- og sømrokke)

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 20/04/2011

Rokke, eller rettere rokkevinger, skal man ofte et smut forbi fiskehandleren for at finde. Men spring på cyklen, for det er turen værd, og kødet smager ved en melpanering nærmest skaldyrsagtigt.

Vin til rokke

En af de bedste måder at få rokkesmagen frem er ved en let melpanering (meuniére) på en varm pande. Derved kommer smagen til at minde om de eftertragtede skaldyr, og det vil vinmæssigt ofte betyde en sødmefuld Chardonnay, evt med let fadlagring. Rokkesmagen er kompleks og fyldig og med en let sødme, derfor er Chardonnay er godt bud, et godt alternativ kunne være en oversøisk Semillion. Ved grillning er det vigtigt, at der et et godt fadpræg på vinen, for at vinen kan følge med fiskens røgede/grillede smag.

Vinmatch: Chardonnay, Semillion.

Fakta om rokke

Sæson for rokke : Skaden fiskes især om efteråret og vinteren. Sømrokken må fanges hele året.

Udnyttelse: Vinger, flået, udskåret, eventuelt en del af halen.

Tilberedning: Dampet, kogt, stegt, grillet, ovnstegt, røget, marineret, saltet, tørret.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav.

Kendetegn
Skadens snude er spidsvinklet, og dens længde er 2,5–3,5 gange afstanden mellem øjnene. Kropskivens forkant er svagt indadbuet. Unge dyr har spredte, store torne ved øjnene og en enkelt række ned ad halen. Ældre dyr taber disse torne og får i stedet to rækker på hver side af halen. Bugsiden er grålig med små sorte prikker og striber, sommetider sort marmoreret. Oversiden kan have et mønster af små hvidgule pletter. Hannen har ret skarpe tænder, mens hunnens er knudrede og flade. Kødet er lidt trævlet og har en konsistens og smag som krebsdyr.

Sømrokkens snude er stumpvinklet, kropskivens overflade har spredte store torne. Kropsbredden er større end kropslængden. Normalt finder man et grå-brunbroget grundmønster med mørk og gulligbrun marmorering, tit med skarpt afgrænsede lyse pletter. Blindsiden er hvid, men bliver grå hen imod kanterne. Hannerne kendes fra hunnerne på deres stavformede parringsorganer og på to felter med små hudtænder, de såkaldte karter, ude på vingerne.

Levested
Skaden lever på blød eller blandet bund i 100–500 meters dybde. Unge skader træffes på lavere vanddybder. Sømrokken lever på 20–100 meters dybde, især på blød bund. Om vinteren trækker sømrokken ud på dybere vand.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 350 kJ
Protein 20,7 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 0,2 g

Sømrokke
Navn: Raja clavata
Engelsk: Thornback ray
Tysk: Keulenrochen
Fransk: Raie bouclée

Skade/sletrokke
Navn: Raja batis
Engelsk: Skate
Tysk: Glattrochen
Fransk: Pocheteau gris

Det vidste du måske ikke om rokke
Skaden er Nordvest-atlantens største rokke. Sømrokkens store torne har en glat roddel, der minder om et sømhoved, deraf navnet. Sømrokken er den hyppigst optrædende af alle rokker i europæiske farvande. Fiskerne kalder sømrokken for en ritte.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fisken til rådighed for artiklen.

Til forsiden…