Vin til torsk

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 25/12/2012

Torsk kan være et utrolig lækkert måltid. Giv den selskab i form af fx forårets og sommerens nye kartofler og urter, eller efterårets og vinterens lækre bagte rodfrugter.

Vin til torsk

Selve fisken har ikke særlig meget smag, så vinen skal pejle mere mod tilberedningen og tilbehøret. Er du ude i en omgang klassisk kogt torsk med urter og rodfrugter, kan Sauvignon Blanc være et godt valg. Steger du torsken med skind, skal vinen have mere fylde og gerne være fadlagret. Her kunne en oversøisk Chardonnay være et godt bud.

Vinmatch: Sauvignon Blanc og oversøisk Chardonnay.

Fakta om torsk

Sæson for torsk
En gammel fingerregel sagde, at alle måneder hvor »r« indgik, var sæson for torsk. Denne påstand skyldes til dels, at opbevaringsmetoderne i de varme måneder var utilstrækkelig. Men selvfølgelig er torsken også mere løs i og efter gydeperioden. I dag er det mere EU’s fiskekvoter, som bestemmer, hvor og hvornår der må fiskes torsk. Torsken må fanges hele året.

Udnyttelse: Hel, filet.

Tilberedning: Kogt, dampet, stegt, grillet, ovnstegt, saltet, tørret, røget.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav, Østersøen

Kendetegn
Torsken har overbid, en kraftig skægtråd og lys sidelinie. Farven varierer meget; torsk, der holder til i tangzonen og på klippebund, er røde og brune (rødtorsk), i ålegræs er de grønbrogede (græstorsk), og på sandbund og dybere vand er de lysegrå (sandtorsk). Kødet er hvidt med store flager, mørt og saftigt.

Næringsværdi pr. 100 g:
Torskefilet, rå
Energi: 349 kJ
Protein: 19,2 g
Kulhydrat: 0,0 g
Fedt: 0,6 g

Torskerogn, rå
Energi: 569 kJ
Protein: 23,9 g
Kulhydrat: 1,5 g
Fedt: 3,6 g

Torskelever, rå
Energi: 2634 kJ
Protein: 5,1 g
Kulhydrat: 1,0 g
Fedt: 66,6 g

Navn: Gadus morhua
Engelsk: Cod
Tysk: Dorsch / Kabeljau
Fransk: Cabillaud / Morue

Levested
Torskebestanden i Nordsøen udgør en af verdens seks store torskestammer. De øvrige er Newfoundlands- torsken, den grønlandske torsk, den islandske torsk, torsken ved Lofoten og i Barentshavet samt Østersø-torsken. Torskens levevis, dens vandringer, vækstforhold og gydetid er forskellig fra sted til sted. De nordlige torsk foretager vidtstrakte vandringer på op mod 1.000 km i forbindelse med gydningen, mens Nordsø-torsken er forholdsvis stationær. Selv om torsken ikke er nogen stimefisk, forekommer den dog ofte i meget stor tæthed, nemlig hvor der er godt med føde og i forbindelse med gyde-perioder. Torsken færdes normalt nær bunden, men kan dog også optræde fritsvømmende, både ved kysten og til havs over stor dybde. Helt inde ved kysten lever de små torsk. I stenrev og vrag ude på dybt vand findes de største og ældste torsk.

Det vidste du måske ikke om torsk
Navnet torsk betyder oprindeligt »tørfisk«. Tørring af torsk har siden vikingetiden været en vigtig konserveringsmetode. Torskens skægtråd er besat med »smagsløg«; når torsken berører havbunden, kan den smage, om der er noget spiseligt i nærheden. I 1911 var gennemsnitsprisen på torsk 19 øre/kg.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.

Til forsiden…