Ferskner anvendes typisk i desserter, men den lækre sommerfrugt har også sneget sig ind i salater og andet med et grønt og en ikke super sødlig dominans. Derfor skal du have fat i lidt forskellige typer af vine.
Ferskner kan have stor variation i sødmen, hvilket er afgørende for, hvor rig din vin skal være til matchet. Bruger du en ikke helt moden fersken til en salat, skal du have fat i en vin uden alt for meget sødme. Omvendt skal vinen have medium til højt sødmeniveau, hvis du har gang i en ret med en fuldmoden og saftig fersken. Flere druer har fra naturens side smagsnuancer, der går i retning af fersken. Det kan være Riesling, som kan fåes fra knastør til hvinende sød. Derfor er den et naturligt match til ferksner. Sémillon er rygraden i mange hvide søde vine og dermed også et naturligt valg og godt match til ferskner. Hvis du er ude efter et lidt mere ukonventionelt valg, kan du prøve en tysk sød vin på druen Müller-Thurgau (Rivaner), som i mange tilfælde også kan skabe et både charmerende og perfekt match.
Vinmatch: Riesling, Sémillon, Müller-Thurgau.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 198 kJ
Protein 1 g
Kulhydrat 10,7 g
Fedt 0,4 g
Botanisk navn: Prunus persica.
Engelsk: Peach
Tysk: Pfirsich
Fransk: Pêche.
Stammer fra Kina og er i samme slægt som kirsebær. Varmekrævende træ,der kan dyrkes i Danmark et lunt sted i haven. De fleste ferskner i butikkerne i Danmark stammer fra Italien og Spanien. Nektarinen er en ferskenvariant.
Sæson for fersken: Sommerhalvåret, danske (sjældne) fra slutningen af august.
Tilberedning: Rå, syltet.
Tips til tilberedning
Er naturligvis velegnet til desserter, men den kan også være fremragende i salater og i eksotiske gryderetter.