Vin til kirsebær

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 06/07/2011

kirsebær

Langt de fleste kirsebær spises friske, mens de øvrige ofte findes i søde kirsebærsaucer eller i is. Søde røde vine er det bedste match.

Vin til kirsebær

Kirsebærsmagen finder du i rigtig mange forskellige røde druetyper og kan også være udtrykt meget kraftigt i bestemte vinområder. Til kirsebærsaucen er Tawny portvin og søde vine fra Banyuls og Maury i Sydfrankrig super velegnede. Når de er godt produceret, har de både en sødme, som går i retningen af kirsebær, og ikke mindst en syre, der gør søde vine som disse raffinerede og ikke overdrevet søde. Til de friske kirsebær kan en halvsød Moscato d’Asti være et godt valg, men allerbedst er måske en dansk kirsebærvin af god kvalitet.

Vinmatch: Portvin (Tawny), Vin doux naturel vine fra Banyls og Maury i Frankrig, Moscato d’Asti, dansk kirsebærvin.

Fakta om kirsebær

Sæson for kirsebær: Oversøiske fåes en stor del af året, de danske fra ca. juli til august.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 247 kJ
Protein 1,4 g
Kulhydrat 12,4 g
Fedt 0,3 g

Botanisk navn: Prunus avium.
Engelsk: Cherries.

Tysk: Kirschen.

Fransk: Cerises.

Opbevarings tips:
Opbevar kirsebær i køleskabet, hvor de holder 4- 5 dage. Skyl kirsebær under den kolde hane og lad dem tørre på et stykke køkkenrulle.

Tips til anvendelse
Put et kirsebær i et glas Moscato d’Asti. Så har du en smuk velkomstdrink. Frys eventuelt bærret først, så køler det drinken.

Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om bærrene til rådighed for artiklen.

Til forsiden…