Frederiksdal kirsebærvin – vin på Nordens druer

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 21/12/2011

Foto: Frederiksdal

For nogle år siden blev store arealer på lollandske Frederiksdal Gods tilplantet med surkirsebær. Den sure kirsebærtype, som kan give fremragende kirsebærsaft og kirsebærvin. Men er Lolland scenen for Nordens druer – altså kirsebærrene – og kan der laves kirsebærvin af god kvalitet i Danmark?

De ældre generationer ved, at Lolland samt de omkringliggende øer gennem generationer har været fantastisk dygtige til at dyrke kvalitetsfrugt. I mange år har Sydhavsøerne leveret æbler, pærer, kirsebær og blommer til hele Danmark. Netop her beskytter havet mod frostens altødelæggende bagholdsangreb under blomstringen. Naturligt nok har Sydhavsøerne været tilplantet med frugt- og bærplantager, da området måske har et af verdens bedste klimaer til dyrkning af frugt og bær med optimalt udviklet smag. Et mikroklima, der i øvrigt også de senere år har fået flere til at forsøge sig med vindyrkning i dette lune hjørne af Danmark. Alligevel har mange frugtplantager gennem årene modtaget EU-støtte til at finde motorsaven frem og få ryddet træerne. Men i dag er udviklingen vendt. EU m.fl. har på det seneste blandt andet støttet kirsebærprojektet på vestlollandske Frederiksdal Gods.

Høje kirsebærambitioner på Frederiksdal

»Kirsebærvin i verdensklasse« og »vin, der skal tage kampen op med Portvin og Banyuls, Maury« er blandt udmeldingerne fra Frederiksdal. Ambitionerne er tårnhøje, og det er sandsynligvis også den tilgang, der skal til, hvis det ypperligste skal nåes. Bag de høje ambitioner er et stærkt hold af tre personer. Harald Krabbe er godsejer på Frederiksdal, hvor det hele foregår. Han har en landbrugsfaglig og økonomisk viden. Jan Friis-Mikkelsen huskes fra sin tid i DR’s TV-Køkken, hvor han i 90’ernes optrådte sammen med Claus Meyer. Han er i dag kok og restauratør og har den gastronomiske spidskompetence i trekløveret. Tredje mand er journalisten Morten Brink Iwersen, der har et lidenskabeligt forhold til vin og har boet i det franske vinområde Languedoc-Roussillion, som bla. er kendt for gode dessertvine.

Sydhavsøernes som smeltedigel

Dansk vins fader, Jens Michael Gundersen dyrker vin på Fejø. Naboerne på Fejø, Kernegaarden laver æblecider af høj kvalitet. På naboøen, Lilleø, dyrker kokken og iværksætteren, Claus Meyer, både vin og frugt. Og det er bare nogle af de kendte eksemplar fra øerne. Området er en ren smeltedigel af frugt- og bærprojekter, der alle har som formål at øge kvaliteten til gavn for os forbrugere.

Et af de projekter, der for alvor er begyndt at brænde igennem, er etableret på Frederiksdal Gods. Her er siden 2006 blevet fremstillet vin fra træerne i godsets kirsebærplantager. Vækstsæsonen er så tilpas lang og stabil, at kirsebærene her udvikler en fantastisk aroma og kompleksitet i smagen. Præcist de egenskaber, der skal til for at få en god vin i den sidste ende, omend der skal tilsættes noget sukker.

Vin på Nordens druer

Kirsebærvin laves på Surkirsebær (Prunus cerasus), som også kaldes Nordens druer. Fuglekirsebær (Prunus avium) er en nærtbeslægtet type af kirsebærtræer, du oftest ser i den danske natur. Begge typer er så sindssygt sure, at de nærmest er uspiselige. Bærrene er typisk kun halvt så store som de kirsebær, vi spiser friske om sommeren. Spisekirsebær kan til gengæld ikke bruges til at lave vin på, da de indeholder for meget vand og har et for lavt syre- og sukkerindhold.

Ligesom med druevin arbejdes der i forbindelse med kirsebærvin også med forskellige sorter, der har hver deres specielle egenskaber. Det er altså ikke Cabernet Sauvignon, Merlot eller Syrah, men sorter som Birgitte, Frederiksdal eller Viki. Det sjove er, at flere af disse Surkirsebærsorter har nogle af de samme smags- og kompositionsegenskaber for kirsebærvinen, som druesorterne har for druevinen.

Hvordan laves kirsebærvin?

Frederiksdal Kirsebærvin
Frederiksdalsvej 30
4912 Harpelunde
Tel: 54 90 00 32
info@frederiksdal.com
frederiksdal.com

Forhandlere: Kan købes i supermarkeder, vinhandlere og specialbutikker i hele landet.

Se nærmeste forhandler

Efter at de modne kirsebær er høstet, får de lov at stå 5 dage i store kasser, hvor de spontangærer – det vil sige, at de gærer helt naturligt uden menneskelig indblanding – i princippet ligesom den skål kirsebær i stuen, som man har glemt i 5 dage.

Efter at gæringen er startet i de plukkede bær, begynder den proces, vi kender fra vinproduktionen. Bærrene presses, og saften gærer videre i ståltanke, indtil sukkeret er omdannet til 8–12% alkohol. Herefter justeres vinen med sukker og alkohol. Alkohollen til vinen laves på et sydfynsk destilleri – af Frederiksdals eget kirsebærdestillat.

Den almindelige kirsebærvin flaskes efter et års tid på tankene. ‘Reserve’, ‘Solera’ og ‘Rancio’ lagrer videre i op til 11 år på forskellige typer og størrelser af egetræsfade samt i glasballoner oppe under taget (hvor der er varmest) eller ude i solen. Denne proces i glasballoner, hvor sol, varme og kulde modner vinene, kendes specielt fra Maury i Sydfrankrig.

Kirsebærvin til mad

De mest søde udgaver af kirsebærvin er velegnet til de søde desserter med bær, chokolade, figner og naturligvis ris a la mande. Men også ost og kirsebærvin kan være et godt match. Vildt med syltede bær eller foie grais er også gode kombinationer til vin på nordens druer.

Anmeldte vine fra Frederiksdal

Frederiksdal Kirsebærvin Lot no. 14–09 (0,5 l.)

Bedømmelse: 4/6 stjerner

Frederiksdal Kirsebærvin Lot no. 14–09 (0,5 l.) 2013

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Frederiksdal, Førende vinforhandlere, H.J. Hansen Vin, Vinspecialisten, 150,00 kr.

Duft af oliven, blyant og mørke syltede kirsebær. Smukt og genkendeligt for denne snart ikoniske danske frugtvin. Intens, blød og rund mundfornemmelse. Læs anmeldelse…

Frederiksdal Kirsebærvin

Bedømmelse: 6/6 stjerner

Frederiksdal Kirsebærvin (0,5 l.) 2012

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Frederiksdal, Førende vinforhandlere, SuperBest, 140,00 kr.

Dyb og mørk duft af nelliker, hvide blomster, sorte søde kirsebær og mandler. Tidligere årgange har haft et strejf af sorte oliven i duften, men det er væk i ’12-udgaven. Og det gør faktisk vinen godt, for duften er endnu mere storslået og kompleks. Læs anmeldelse…

Frederiksdal Kirsebærvin ‘Sur Lie’

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Frederiksdal Kirsebærvin ‘Sur Lie’ Lot 13–03 (0,5 l.)

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Frederiksdal, Førende vinforhandlere, Nemlig.com, SuperBest, 189,00 kr.

Dyb mørk, lidt mineralsk og super lækker parfumeret kirsebærduft. Dufter saftigt og komplekst. Smagen har primært kirsebær og lakrids med en rank og frisk syre og struktur. Læs anmeldelse…

Frederiksdal New Nordic Cherry Likør

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Frederiksdal New Nordic Cherry Likør

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Frederiksdal, Førende vinforhandlere, Nemlig.com, SuperBest, 209,00 kr.

»In your face« duft af kirsebær og parfume. Indbydende kirsebær og chokolade i smagen. Stor sødme og en lækker spicy syre, der frisker sødmen op. Læs anmeldelse…

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Frederiksdal Solera #12

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Førende vinforhandlere, 495,00 kr.

Dyb og intens duft af kirsebær med en integreret fadindpakning. Afhænighedsskabende. Saftig frugt, kirsebær, chokoladetrøffel, plumpudding og sød pibetobak. Læs anmeldelse…

Nielstrup Mark

Bedømmelse: 6/6 stjerner

Frederiksdal Kirsebærvin Nielstrupmark (0,5 l.) 2010

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Førende vinforhandlere, 225,00 kr.

Intens duft af søde mørke syltede kirsebær med en snert af nybagt hvidt brød og sorte oliven. Vinen er spillevende og med en mørk og dyb kirsebærsmag, der opleves blød med friskt syrepræg Læs anmeldelse…

Frederiksdal kirsebær vin Reserve

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Frederiksdal Kirsebærvin Reserve

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Førende vinforhandlere, Nemlig.com, 195,00 kr.

Intens og vidunderlig dyb duft af syltede kirsebær/kirsebærsauce, med et touch af marcipan og mørk chokolade. Smagen er rund og fyldig. Yummi! Læs anmeldelse…

Frederiksdal kirsebærvin rancio

Bedømmelse: 4/6 stjerner

Frederiksdal Kirsebærvin Rancio

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Førende vinforhandlere, Nemlig.com, 235,00 kr.

Lidt lukket i duften. Der skal arbejdes med glasset for at få duften af lidt kirsebær og ikke mindst pibetobak, tørrede figner, nelliker og kardemomme. Læs anmeldelse…

Frederiksdal Kirsebærvin

Bedømmelse: 6/6 stjerner

Frederiksdal Kirsebærvin (0,5 l.) 2011

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Førende vinforhandlere, 135,00 kr.

Dyb og samtidig meget frisk duft af sort oliven, krydderier og syltede sorte kirsebær. Den afrundede og varme smag er naturligvis præget af kirsebær og har en behagelig og lækker afslutning med et præg af lakrids. Læs anmeldelse…

Frederiksdal Kirsebærvin

Bedømmelse: 6/6 stjerner

Frederiksdal Kirsebærvin (0,5 l.) 2009

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Førende vinforhandlere, 130,00 kr.

Lidt lukket duft, men med et snert af – naturligvis – kirsebærrene, men også krydderier og marcipan. Smagen er fyldig og rund og med masser af frugtfylde og en frisk krydret sødme. Vanvittigt vellavet vin. Læs anmeldelse…

Frederiksdal Kirsebærvin ‘Sur Lie’

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Frederiksdal Kirsebærvin ‘Sur Lie’ (0,5 l.)

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Frederiksdal, Førende vinforhandlere, 150,00 kr.

Dufter af syltede kirsebær, chokolade og lidt oliven. Rankt udtryk i smagen – ikke en doven sødme, men en frisk kirsebærvin med en syre der holder den sprød. Læs anmeldelse…

Nielstrup Mark

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Frederiksdal Nielstrupmark Kirsebærvin (0,5 l.) 2009

Sød vin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Førende vinforhandlere, 179,00 kr.

Duft af kirsebærsauce og mandler. Smagen er rund, fyldig og varm med en god stor fylde og et meget harmonisk og balanceret sødme/syre forhold. Læs anmeldelse…

Frederiksdals egne beskrivelser af deres kirsebærsorter

Foto: Frederiksdal

95% af vores kirsebærplantager er de små sorte danske Stevnsbær, der af frugtforskere bliver kaldt ‘Nordens drue’. Stevnsbærret er berømt over det meste af kloden, og den er plantet flere steder i Europa. Men alle er enige om, at smagen bliver allermest kompleks langs kysterne i Syddanmark og Nordtyskland. I Danmark har vi fremstillet masser af vin på Stevnskirsebærret indtil midten af 1960’erne, hvor produktionen toppede.

Selvom der findes mange forskellige Stevnsbær-sorter og endnu flere subkloner, er der sørgeligt nok ikke ret meget viden om, hvad smagsforskellen er. Nedenstående bygger derfor alene på vores erfaringer og interviews med kirsebærkyndige i Danmark, Tyskland og Frankrig.

Birgitte
Er den mest udbredte Stevnsbær klon i Danmark – og rygraden i Frederiksdals produktion. Det er et originalt dansk Stevnsbær, som i sin tid blev udvalgt til most og vin. ‘Birgitte’ er på alle måder et kraftigt bær, rigt på smagsstoffer, farve, sukker og syre, der har vist sig at have en særdeles god lagringsevne, når man laver vin på det.

Faktisk minder ‘Birgitte’ lidt om Cabernet Sauvignon eller Syrah, hvis vi trækker paralleller til druernes verden.

Frederiksdal
Er opformerede træer fra Nielstrupmark. Her er altså tale om en Birgitte subklon, der har tilpasset sig bedst til vores vestlollandske terroir. De udvalgte modertræer har vist sig særligt modstandsdygtige overfor sygdomme og haft en stabil frugtsætning.

Viki
Moderkirsebærret til Vester Skovgaard, Jens Holme og Poul Ejvind Hansen hedder ‘Viki’. Det er en af de ældre fremavlede Stevnsbær. Navnet Viki står for ‘Vinkirsebær’!

Vester Skovgaard, Jens Holme, Poul Ejvind Hansen
Er forskellige fremavlede Stevnsbær, der har Viki som moder. Disse udvalgte subkloner er ekstra stærke mod sygdom og har et særligt højt sukker- og syreniveau. Vi ved ikke, hvordan de arter sig i vineriet. De er alene udvalgt fra smagstest i jagten på at finde et Stevnsbær med lavere syre end Birgitte.

Kelleris
En gammel dansk surkirsebærsort fra landsbyen Kelleris i Nordsjælland. Kelleris hører ikke med til Stevnsbærfamilien – det har slet ikke den samme mængde farve, sukker og syre. Desuden oxiderer mosten relativt nemt. Da industrien kun efterspørger det modsatte (jo mere farve, syre og sukker, jo bedre), er det danske kirsebærareal med Kelleris beskedent. Vores erfaringer er ganske få, men teoretisk burde det være interessant til vinproduktion, hvis man holder udbyttet nede. Kelleris er i hvert fald en udfordring. Måske er det kirsebærrets svar på Pinot Noir? Vi giver det en chance!

Ungarische Traubige
Et meget mildt surkirsebær, der blandt andet i Tyskland sælges som spisebær. Ungarische er ikke i familie med Stevnsbærrene, men har samme dybe farve og (næsten) samme sukkerindhold. Det stammer fra Ungarn, men er videreforædlet i Tyskland. Et teoretisk meget spændende bær, som stadig er værdsat og plantet i Tyskland og Centraleuropa. Dens største problem er, at mosten oxiderer relativt let – ligesom Kelleris. Også i Danmark taler avlere og frugtkonsulenter positivt om Ungarische, men da der ikke er voldsomme mængder af den, og den altid bliver blandet med andre sorter, er det svært at danne sig et ordentligt indtryk. Men vi har plantet den – for det kunne jo være, at det er kirsebærrets svar på Merlot?

Favorit
En skyggemorel fra det tidligere Østtyskland, fremavlet i 1970’erne. I dag har den vundet indpas i hele Tyskland, hvor den betegnes som én af Tysklands allerbedste surkirsebær. Den har høj syre, et lavt indehold af sukker og farve. Favorit er endnu lettere og lysere end Kelleris, men har en fornem kirsebæraroma, der komplimenterer de kraftige Stevnsbær.

Kilde: Frederiksdal.com

Til forsiden…