Vin til hokkaido (græskar)

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 30/10/2012

græskar

En af efterårets bedste grøntsager, som kan tilberedes på flere forskellige måder og dermed også får forskellige smagsudtryk, som vinen skal fange.

Vin til hokkaido

En af efterårets gode spiser er græskar, og specielt hokkaido er de senere år blevet et hit i mange danske hjem. Der er mange anvendelsesmuligheder, og græskar har ikke særlig meget smag i sig selv. I stedet giver de struktur til retterne, og når de ovenbages fx sammen med rodfrugter, træder deres sødme i karakter. Hokkaidosupper og ditto risottoer er gode i selskab med karaker- og smagfulde hvidvine. En Pinot Gris fra Alsace eller en sydafrikansk på druen Sémillon kan være et godt makkerskab. Desuden kan hvide vine med en let fadlagring være gode til hokkaidoretter med en mere intens smag, eller hvor retten har en let sødme.

Vinmatch: Pinot Gris, Sémillon, Chardonnay.

Fakta om hokkaido

Hokkaido er et japansk græskar, som dyrkes på vores breddegrader.

Kødet er tørrere end andre græskartyper – efter en tur i ovnen er det lidt som kartofler eller jordskokker. Den hårde skræl kan sagtens bruges, da den hurtig bliver mør under tilberedning.

Sæson for hokkaido : August til Februar.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 85 kJ
Protein 0,6 g
Kulhydrat 4,2 g
Fedt 0,1 g

Botanisk navn: Cucurbita sp.
Engelsk: Pumpkin
Tysk: Kürbis
Fransk: Citrouille

Tilberedning: Bagt, stegt.

Tips til tilberedning

Skrub hokkaidoen under rindende vand. Flæk græskaret med en skarp kniv og tag kernerne ud med en ske. Så er hokkaidoen klar til at blive tilberedt.

Ovnbagt hokkaido laves ved at skære hokkaidoen i grove tern. Vend ternene i lidt olie og finthakket timian. Bag i 20 minutter ved 200 grader. Den hårde skræl bliver dejlig mør.

Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.

Til forsiden…