Foto: BIVB / www.armellephotographe.com
Årgang 2019 i Bourgogne er ikke en helt normal årgang for området. Den favorable sommervarme hjalp med at modne druerne, men voldsomme udsving i vejret førte til varierende udbytte fra område til område.
Årgang 2019 er uden tvivl besynderlig. Sådan beskriver The Bourgogne Wine Board (BIVB), i en pressemeddelelse, forholdene for årets produktion af druer. Området, der strækker sig fra Auxerre i nord til Lyon i syd, blev i år påvirket af kraftige vejrforhold i starten af vækstsæsonen og tørke over sommeren.
Det havde stor indflydelse på den høstede mængde druer, der varierede markant i de forskellige underregioner i Bourgogne.
På trods af de til tider modarbejdende vejrforhold er der, ifølge BIVB, god stemning blandt vinmagerne.
Balancen mellem sukker og syre i de høstede druer får producenterne til at forudsige endnu en årgang med den typiske bourgogneelegance i deres vine.
En mild vinter, der førte til en tidlig start på vækstsæsonen, lagde fundamentet for årgang 2019.
Regnen silede ned i rigelige mængder i december, men fra midten af januar måtte vinstokkenes rødder se længere efter bygerne.
Vinstokkene begyndte at vokse i slutningen af marts, og de første knopper sprang ud i starten af april.
Til gengæld faldt temperaturen markant i den første uge af april, så der opstod nattefrost. De isnende kuldegrader førte til varierende niveauer af skader afhængigt af, hvor stort temperaturfaldet var i området og vinstokkenes udvikling på tidspunktet.
Mâconnais blev hårdest ramt af kulden, som først løsnede sit tag i de bølgende vinmarker, da kalenderen passerede midten af april. Derudover bremsede kølige vinde i juli blomstringen og udsatte frugtdannelsen.
De pludselige skift i vejret førte til såkaldt millerandage, altså en skævhed i modningen af druerne i de enkelte klaser, og decideret ødelagte drueklaser.
Efteråret har sat ind i Bourgogne og høsten er i hus. Foto: BIVB
Herefter tog varmen over, og solen bagte over de burgundiske vinstokke.
Nogle få regnbyger afbrød tørken i midten af august og satte gang i modningen af druerne – den såkaldte veraison. Ellers udeblev regnen indtil september, og det usædvanligt varme sommervejr satte et velkomment tempo i modningen.
I Mâconnais startede høsten af druerne til Cremant de Bourgogne den 31. august. For de stille vine startede plukningen i Mâconnais, Côte Chalonnaise og Côte de Beaune i den første halvdel af september. For Côte de Nuits og Chablis blev de første druer revet af stokkene 10. september. De omkringliggende marker sluttede forestillingen og blev færdighøstet omkring den første uge i oktober.
Om BIVBs og producenternes forventninger til årgangen bliver indfriet, vil fremtiden vise. I mellemtiden er det vinmagernes håndværk i kældrene, der skal forsøge at leve op til profetien. Vi andre må vente til de allerførste flasker finder vej til hylderne i 2020.