En af italiens vinøse superstjerner og internationale sværvægtere er unden tvivl Brunelloen, eller Brunello di Montalcino, som den retteligt hedder. Biondi-Santi var de første, som i slutningen af det 19. århundrede skabte Brunelloen.
For over 55 år siden drømte Franco Ziliani om, at fattige og halvdeprime Franciacorta i Lombardiet skulle have sine egne mousserende vine med Champagne som forbillede. Unge vilde drømme, som ikke forblev drømme.
Vi kender først og fremmest den italienske region Campanien for kraftige røde vine, men hvide vine gør sig faktisk også for alvor godt i vinområdet Sannio, både kvantitativt og kvalitativt.
Stor test af Amarone. Hvad skal en Amarone koste, for at den smager af Amarone? Hvilke vinhandlere har de bedste vine på hylderne? Læs med i testen af 50 juleaktuelle Amaroner.
Piemonte er anerkendt for sine intense og komplekse røde vine. Vine rige på syre og tanniner og med en vis strenghed over sig. Piemonte er dog også ophav til mere lettilgængelige vine som Moscato d’Asti og den røde slægtning Brachetto d’Acqui.
Verden blev i 1986 rystet af en kæmpe italiensk vinskandale. Vin var blevet tilsat træsprit for at hæve alkoholniveauet. Hele 23 mennesker døde, og et endnu større antal blev syge eller blinde.
Rom er spækket med små hyggelige og autentiske vinbarer. Der er naturligvis mest fokus på Italiens mangfoldige vine, men flere steder finder du også vine fra andre europæiske lande eller naturvine. Her er anbefalinger fra en lokalkendt.
Den nye udgave af den ulitmative italienske vinguide er på gaden. Og med den offentliggøres også listen over de vine, der har fået de maksimale og eftertragtede 3 glas, som Gambero Rosso er kendt for at uddele.
Italien er verdens næststørste vinproducent efter Frankrig på førstepladsen. Men Spanien puster Italien seriøst i nakken og var i 2011 tæt på at indtage pladsen som verdens nr. 2.