Mexico – Amerikas ældste vinland

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 23/02/2012

Foto: L.A. Cetto

Mexico er ikke helt så ubetydeligt et vinland, som man umiddelbart kunne tro. Missionærerne startede med at dyrke vin her i 1500-tallet og spredte traditionen for vindyrkning til Californien. Men landet gemmer også på en anden overraskelse.

Det er ikke ofte, at der på vores breddegrader er mexikansk vin i glassene, men det kunne der nu sagtens være, for landet er Latinamerikas 4. største producent af vin og gemmer i øvrigt på en række gode vinhuse, der med international inspiration dyrker vine af høj kvalitet.

Men vinproduktionen i Mexico er lidt speciel. Kun ca. 10% af alle de druer, der dyrkes på markerne, ender på flaske som vin. Resten destilleres og ender som brandy (brændevin), der er særdeles populært i landet.

Introducerede vinen til Californien

Mexico er det ældste vinproducerende land i Amerika. Spanierne ankom i 1500 tallet og ville naturligvis ikke undvære vin, så de medbragte selv vinplanter og begyndte at dyrke vin i Mexico. Missionærerne spredte således traditionen om vindyrkning fra by til by – helt til det nordlige Californien, Napa og Sonoma, der i dag er rygraden i den nordamerikanske vinproduktion.

Baja California er omdrejningspunktet

90% af Mexicos vine stammer fra Baja Calafornia – den 1.300 km lange mexikanske halvø, der udgår fra syd for San Diego. Den 1.300 km lange stillehavskyst i Baja California giver vinmarkerne kølighed og en luftfugtighed, der ofte skaber en udbredt betagende morgentåge. Hovedparten af landets vinproduktion er domineret af få vinhuse, hvor nogle har eksisteret i årtier, mens en del nye vinproducenter dukkede op i 80’erne og 90’erne.

Internationale påvirkning

Landets vine har generelt et robust og fyldigt udtryk på grund af landets varme og tørre klima. Vinproduktionen domineres af de internationalt kendte druer: Fra Italien er der fx Nebbiolo og Barbera, der har et autentisk udtryk og i flere tilfælde en klar stil tilfælles med vinene fra støvlelandet. Frankrig har fx bidraget med flere druer fra Bordeaux. Også den iberiske halvøs hoveddrue, Tempranillo, har slået sig ned og vist sit værd på de mexicanske vinmarker.

Fakta om Mexico

Foto: L.A. Cetto

Areal: 50.000 hektar.

Vigtigste druesorter:

Barbera, Chenin Blanc, Nebbiolo, Petite Sirah, Tempranillo og Zinfandel.

Områdets karakteristika:
Middelhavsagtigt klima, med stor påvirkning fra Stillehavet og ca. 250 mm regn pr. år – i Danmark får vi cirka 600 mm pr. år. Den ringe nedbør i Baja California gør i stor stil kunstvanding udbredt.

Eksempler på gode vinhuse i Mexico:

Monte Xanic, L.A. Cetto, Adobe Guadalupe.

Anmeldte vine fra Mexico

L.A. Cetto Zinfandel

Bedømmelse: 5/6 stjerner

L.A. Cetto Zinfandel 2008

Rødvin fra L.A. Cetto, Baja California i Mexico, Forhandles af Haller Vine, 74,50 kr.

Betagende flot parfumeret frugt – vanilje, brombær og kamfer. Smagen er balanceret, rund og harmonisk – seriøst godt håndværk. Læs anmeldelse…

L.A. Cetto Nebbiolo Private Reserve

Bedømmelse: 4/6 stjerner

L.A. Cetto Nebbiolo Private Reserve 2005

Rødvin fra L.A. Cetto, Baja California i Mexico, Forhandles af Haller Vine, 140,00 kr.

Mineralsk mørk duft af skovbær. Meget italiensk faktisk. Flot højt niveau for en mexicansk Nebbiolo, der kan være så svær at dyrke godt uden for Piemonte i Norditalien, men det her er altså godt. Læs anmeldelse…

Til forsiden…