Smuk solopgang over Nussberg, med Wiens skyline i baggrunden. Nussberg har sit navn fra tidligere tiders hasseldyrkning i markerne. Foto: Wieninger
Den østrigske hovedstad Wien er altid et besøg værd. Den byder på en lang række historiske og kulturelle rigdomme: Musik, arkitektur, museer, parker – noget for enhver smag. Som vininteresseret bliver du heller ikke snydt.
Wien gemmer på en skjult skat, der gør det muligt at kombinere storbyferie med landlig afslapning – og ikke mindst en unik og førsteklasses vinoplevelse. Wien er nemlig den eneste storby i verden, som har en egentlig vinproduktion inden for byens grænser, og ikke blot et par rækker vinstokke til ære for turisterne. Det er derfor en sjælden fornøjelse at kunne sidde i solen midt i en stor vinmark og se sommerbrisen bølge i bladene. Fornøjelsen bliver ikke mindre af at sidde med et glas kølig vin lavet på druer fra selvsamme mark. Og oplevelsen bliver kun større, når så storbyen ligger for ens fødder, langs de skråninger som vinstokkene strækker sig op ad.
Nussberg er Wiens mest berømte vinmark, og om sommeren er der rig mulighed for at indløse sådan en oplevelse lige netop her. ‘Bjerget’ ligger i den nordlige ende af byen langs floden Donau, der løber midt gennem Wien. Ud over en bjergtagende udsigt over den indre by er der også direkte udsyn til byens to andre vinøse højdepunkter: Kahlenberg og Bisamberg. Her er skønt og grønt, og 12 af de lokale producenter har små beværtninger beliggende på og omkring Nussberg, hvor du kan smage på vinene. Sommeren igennem er der også flere festligheder på bakketoppen med vinen i midtpunktet.
Wien har med andre ord vin og vindyrkning som del af bylivet. Der har været dyrket vin i området helt tilbage til i hvert fald romersk tid. I dag er 660 hektar udlagt til vinmarker, og godt 200 beskæftiger sig som vinbønder. Kvaliteten er oven i købet i top – ikke mindst takket være sammenslutningen Wien Wein. Og priserne er overkommelige. Ligesom i resten af Østrig udgør hvidvin hovedparten af produktionen i Wien. De fleste østrigske hvidvine er enkeltdruevine, men Wien udgør en prominent undtagelse.
Vinstokke på marken Bisamberg, der også leverer Gemischter Satz. Foto: Wieninger
Wiens mest berømte vin er den særegne specialitet Wiener Gemischter Satz, der direkte oversat betyder blandet sæt – altså en blandet beplantning: I én og samme mark står forskellige druesorter plantet side om side, og de høstes samtidigt og gæres i samme kar. Sådan startede almindelig vinproduktion i tidernes morgen, men i dag er denne metode nærmest det omvendte af normal praksis for blandingsvine. I dag dyrker man som oftest druesorterne adskilt på hver sin mark, den bedst egnede til hver sort. Så høster man dem hver for sig, når de enkelte druesorter er optimalt modnede, og man gærer dem i separate kar. Først sidst i processen stikkes de sammen til den færdige vin. Men ikke i Wien, hvor traditionen med blandet beplantning har overlevet ændrede produktionsformer og nu har opnået beskyttet oprindelsesgaranti. Den er oven i købet hædret med Slow Food-bevægelsens Presidium-udmærkelse for særligt bevaringsværdig kulturarv.
Gemischter Satz laves traditionelt på omtrent 10–12 forskellige sorter, der hver især bidrager med noget til helheden. Forskellige sorter, forskellige modningsgrader, vinstokke i forskellige aldre, alt bidrager det til en anderledes variation og kompleksitet i vinen. Desuden hævder østrigerne, at når de udjævner de enkelte druers sortskarakteristika, fremhæver de samtidigt den jordbund, de står plantet i. Vinen får dermed en udpræget terroir-dimension. Særligt Nussberg fremhæves i denne sammenhæng for sin sydvestvendte hældning og for jordbunden, som er lys, mergelholdig og fyldt med sandsten. Det høje indhold af kalk i jorden er med til at give vinene en udpræget mineralitet.
130 hektar er plantet som Gemischter Satz. Reglerne foreskriver, at der skal være tale om en hvidvin på minimum tre forskellige sorter, hvoraf ingen må udgøre over 50%. Vinen skal være tør og må ikke have markant fadpræg. De mest udbredte sorter på Nussberg er nationaldruen Grüner Veltliner, Riesling, Welschriesling, Neuburger og Pinot-sorterne. Hvordan den enkelte vin vil smage afhænger selvfølgelig af, hvilke sorter vinbonden har plantet på marken. Men hvor stort og hvor modent afkast de enkelte sorter giver i de enkelte år, afhænger igen af vejrliget, så også her har Gemischter Satz et direkte fingeraftryk fra naturens hånd.
Wiener Gemischter Satz er måske mere en stil end en bestemt smag. Alligevel er de let genkendelige ved deres syre, mineralitet og kompleksitet. Et typisk eksemplar har en kølig, sart duft, et godt bid og er en saftig mundfuld med god fylde og en rank syre. Smagen er i retning af gule frugter – æbler og pærer – og friske urter med friskkværnet peber og hasselnød i eftersmagen.
Fritz Wieninger fra Weingut Wieninger er en af dem der har kæmpet hårdt for bevare Gemischter Satz og for at udbrede kendskabet til vintypen. I dag retter mange andre vinmarker i verden, øjnene mod Wien for at se på deres unikke vine der i dag har stor succes. De bedste Gemischter Satz er i dag udsolgt kort tid efter de frigives på markedet. Foto: Wieninger
Gemischter Satz går glimrende som saft til kolde småretter, salater, oste og pølser. Sådan nyder man dem som regel lokalt. De er også en udpræget fornøjelse at drikke for sig selv. Måske nydes de allerbedst på en af de lokale beværtninger på Nussberg – en fin måde at hædre princippet om korteste vej fra jord til bord.
I 1784 tillod Kejser Josef den 2. vinbønder at oprette egne beværtninger, såkalte Buschenschänke, hvor vinbønderne kunne udskænke deres vine og servere mad til. Det var udgangspunktet for en lang tradition med offentligt fællesskab om maden og vinen. Man fik desuden for vane at udskænke den unge vin, den såkaldte ‘dette-årige’ eller Heurige, som så blev et andet navn for selve stedet. Mange østrigere mødes den dag i dag til et mellemmåltid eller et glas ved fyraftenstid i disse hyggelige beværtninger, der som regel også har udendørs servering.
Buschenschänke er sjovt nok også en del af forklaringen på, at den blandede beplantning – og dermed Gemischter Satz – er så udbredt: Behovet for en lind strøm af vin krævede et stabilt udbytte, og derfor måtte man sikre sig bedst muligt mod tab. Normalt er det ikke god risikominimering at sætte alt på ét bræt, men når man høster alt samtidigt, undgår man tab på senthøstede parceller på grund af uvejr. Risikoen for sygdomsangreb falder også med større sortsdiversitet. Og så giver denne mangfoldighed i markerne også gevinster i glasset.
I de senere år har mange yngre vinmagere i Østrig ladet sig inspirere af metoden, fx ser man den som Mischsatz i Thermenregion og Steiermark syd for Wien. Internationalt finder man dog også lignende fænomener fx i franske Alsace og i portugisiske Douro, men Wien forbliver die Hauptstadt for denne type vin.
Der er megen hype omkring vintypen i Østrig for tiden, og kommer du forbi Wien, må du ikke gå glip af et glas eller en tur op i markerne.
Hvidvin fra Weingut Wieninger, Wien i Østrig, Forhandles af Philipson Wine, 175,00 kr.
Superfrisk, blomstrende og grønlig duft. Næsten vandig struktur, men markant frugt og skarp syre i smagen, og en anelse bitterhed. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra Weingut Wieninger, Wien i Østrig, Forhandles af Philipson Wine, 229,95 kr.
Floral duft af jasmin. Let sødmefuld, nøddeagtig og med et mineralsk stenpræg. Et let strejf fra botrytis (ædelråd) i duften. Rund og fyldig fornemmelse i munden. En enormt raffineret vin. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra Weingut Wieninger, Wien i Østrig, Forhandles af Philipson Wine, 179,95 kr.
Der er æblemost og hvide blomster i duften. Senere kommer grønne ferskner og et grønt og let bittert præg, der også findes i eftersmagen. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra Weingut Wieninger, Wien i Østrig, Forhandles af Philipson Wine, 79,95 kr.
Frisk duft af citrus, hvide blomster og tropisk frugt. Rund og fyldig, frugtig og med en frisk syre. Der er ferskner, abrikoser, gule blommer, litchi og en let nøddeagtig smag af friske hasselnødder. Læs anmeldelse…