Holdbarhed for sherry

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 17/01/2013

Sherry er vin og skal også behandles som en flaske vin. Det betyder, at holdbarheden ikke er uendelig, hvilket mange desværre tror.

Du opbevarer din sherry allerbedst i køleskabet. Så har sherryen den rette temperatur, når du vil servere den, og temperaturen forlænger holdbarheden, efter den er åbnet. Så snart du har åbnet flasken, begynder sherryen at blive påvirket af luftens ilt, og derved starter også den negative påvirkning af kvaliteten.

Efter åbning skal flasken helst stå op i køleskabet, så den overflade, der er i kontakt med ilten i flasken, er mindst mulig. De lette typer holder sig kortest tid, hvorimod en sherry med masser af sukker og lang fadlagring undervejs i produktionen holder sig i form længst.

Er der kun lidt tilbage i flasken, så find hurtigst muligt en anledning til at få den tømt!

I denne nedenstående oversigt, kan du se, hvor længe sherry kan holde sig åbnet og uåbnet.

Holdbarhed for uåbnede flasker

Fino/Manzanilla: 12–18 måneder
Amontillado/Medium: 18–36 måneder
Oloroso/Cream: 24–36 måneder
Pedro Ximénez: 24–48 måneder
VOS/VORS: »Uendeligt«

Holdbarhed for åbnede flasker

Fino/Manzanilla: 1 uge
Amontillado/Medium: 2–3 uger
Oloroso/Cream: 4–6 uger
Pedro Ximénez: 1–2 måneder
VOS/VORS: »Uendeligt«

Læs også artiklen om serveringstemperatur for sherry

Til forsiden…