For de fleste af os leder De Kanariske øer fleste nok primært tankerne hen på solferier. Men øerne gemme faktisk på en lidt ukendt skat af druesorter og vine, som du skal lede lidt efter for at støde på. Men det er besværet værd, for øerne gemmer på vulkanske vine med et unikt aftryk fra den barske dyrkning på de vindblæste øer.
Vinstokken kom til De Kanariske Øer mellem det 14. og 15. århundrede af erobrere eller nybyggere, som medbragte datidens bedste tilgængelige sorter med det formål at udvikle deres egen vin så hurtigt som muligt. Vin var nemlig en eftertragtet og værdifuld handelsvare på det tidspunkt.
De var og er stadig kongernes foretrukne vin: Alexander I, den russiske zar, Frans I af Frankrig og den spanske konge Carlos III, som efter sigende »drak op til tre glas vin om dagen, som var hentet fra De Kanariske Øer«. I øjeblikket siges det, at Spaniens konger, prins Charles og Barack Obama jævnligt nyder vin fra De Kanariske Øer.
Men klimaet er barskt for druedyrkning på De Kanariske Øer, som består af Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro og Fuerteventura. Hvis du har besøgt en af øerne, ved du også, at det tit kan være en blæsende omgang, og at læ er værdifuldt. Kraftige passatvinde bringer på den positive side nedbør med sig, men på den negative side også masser af ofte vedvarende blæst, som gør, at vinplanterne nødvendigvis må gro i læskabende fordybninger i jorden eller bag stengærder, som beskytter planterne mod den værste vind. Vindyrkningsmæssigt er jordbunden dog altafgørende og super interessant, da den består af vulkanske jorde med mange forskellige mikroklimaer. Dette giver unikke mineralske aftryk, som kan smages i vinene – mest tydeligt i de hvide vine fra en af de syv øer.
Foto: El Grifo
Takket være den isolerede geografiske beliggenhed blev De Kanariske Øer forskånet for fortidens frygtelige epidemier, og dermed også phylloxera (vinrodslus), som hærgede de europæiske vinmarker i sidste halvdel af 1880’erne. At øerne undgik denne hærgende vinrodslus, har gjort det muligt at bevare gamle druer, som i Europa kun findes på De Kanariske Øer.
Med over 11 beskyttede oprindelsesbetegnelser (BOB) har De Kanariske Øer i øjeblikket druesorter, som ikke findes andre steder i verden, og som i nogle tilfælde er mere end 500 år gamle.
Nogle af De Kanariske Øers hvide druesorter er Listán Blanco, Malvasía, Gual, Albillo Criollo, Vijariego, Moscatel, Marmajuelo og Verdello. De røde vine kommer fra Listán Negro, Baboso Negro, Negramoll og Tintilla-druerne.
vinnavn
Se hvordan vinmarkerne ser ud bla. fra luften, i denne smukke video lavet af vinhuset El Grifo på Lanzerote.