Lutendranck – middelalderens gløgg

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 04/12/2015

Er du mættet af den sædvanlige julegløgg? Så prøv lutendranck, som er en frisk og krydret glögglignende drik fra middelalderen. Den kan serveres varm eller kold og laves på enten rød- eller hvidvin.

Ordet lutendranck stammer fra plattysk og betyder afsiet, krydret vin. Opskriften har sin oprindelse fra middelalderen og indeholder et af datidens meget populære krydderier, nemlig paradiskorn (Amomum melegueta).

Eksotisk drik i middelalderen

Det må have været en ret eksotisk drik, da paradiskorn stammer fra Vestafrika. I dag kan paradiskorn være ganske svære at opdrive, men du kan være heldig at finde dem i en butik med krydderier til ølbrygning, hvor de også ind i mellem anvendes. I nødstilfælde kan du erstatte dem med kardemomme, men det kan være en indsats værd at finde dem, for lutendranck får en helt speciel smag med dette krydderi fra paradis.

Ingredienser

1 flaske vin, en frugtig rød- eller hvidvin
90 g rørsukker

Krydderblanding:
8 g kardemommekapsler
1 g tørret ingefær eller 1 tyk skive frisk skåret i mindre tynde skiver
6 g kanelstang
1 g muskatnød
2 g paradiskorn (kan være svær at skaffe og erstattes af mere kardemomme)

Fremgangsmåde

Anvend hele kardemommekapsler og hel kanelstang, som knuses groft i en morter sammen med ingefæren, hvis du bruger den tørre udgave. Det er vigtigt, at krydderierne knuses, så de forbliver grove nok til, at de kan sies fra senere. Du kan med andre ord ikke bruge pulveriserede krydderier. Muskatnød rives groft sammen med ingefær, hvis du bruger den friske udgave.

Bland krydderierne med sukkeret og hæld det hele i en gryde med cirka 1/5 af vinen. Kog det op, til sukkeret er opløst. Lad det herefter stå og hvile i 5–7 minutter. Si det i en sigte med et klæde i for at undg rester af krydderier i din Lutendranck. En sigte med fine masker kan dog også være tilstrækkelig.

Bland herefter resten af vinen med koncentratet. Varm det op inden servering, eller stil det i køleskabet og servér det koldt i et glas.

Til forsiden…