Til 6 personer
2 kg tomater (ca. 20),
blancherede, flåede og
grofthakkede
5 fed hvidløg, grofthakkede
6 stilke bladselleri med top,
finthakkede (450 g)
1 lille løg, finthakket (140 g)
400 g vandmelon, skrællet,
udstenet og grofthakket
400 g
100 g brødkrumme, brækket
i små stykker
11/2 dl passata eller tomatjuice
15 g basilikumblade
2 spsk rødvinseddike
2 dl olivenolie, plus ekstra
til at dryppe med
salt og sort peber
groft havsalt, til drys
Croutoner
150 g brødkrumme, brækket
i stykker på 2–3 cm
3 spsk olivenolie
11/2 spsk rødvinseddike
Jeg lavede retten her for første gang i de solrige dage, jeg tilbragte på Mallorca. De søde, røde ramallet-tomater var himmelske, og gruppen af gamle damer, der lærte mig at trække dem på snor til en fin klase, var den livligste og morsomste flok pensionister, jeg nogensinde har haft fornøjelsen af at møde. Jeg forsøgte at gøre gengæld med denne vidunderligt søde og forfriskende suppe. Jeg kan i øvrigt godt se, at den slet ikke hører hjemme her i kapitlet om simrede sager, for der er jo ingenting, der skal varmes overhovedet, men den ville så gerne være sammen med de øvrige supper.
Rist først croutonerne: Forvarm ovnen til 200°. Kom brødstykkerne i en mellemstor skål sammen med olie, eddike og ½ tsk salt. Varm en grillpande op ved høj varme, drys croutonerne på, og grill dem i 2 minutter, mens du vender dem hyppigt, til de har mørke grillmærker på alle sider og er begyndt
at blive sprøde. Drys dem derpå fra panden og ud på en bageplade, og rist dem i ovnen i ca. 12 minutter, til de er gyldenbrune og sprøde. Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle af.
Kom tomater, hvidløg, bladselleri, løg, vandmelon, brødkrumme, passata, 10 g af basilikummen samt 3/4 tsk salt og et stort drys sort peber i en blender (eller i en stor skål, hvis du bruger stavblender). Blend suppen, til
den er helt jævn, og tilsæt så eddike og olie, mens blenderen stadig kører. Opbevar suppen i køleskabet, til den skal serveres.
Øs suppen op i portionsskåle lige inden servering, og drys med croutonerne. Drys også resten af basilikumbladene over, og giv hver portion et
dryp olie. Rund af med en smule groft salt, og server straks.