Denne ret er et regulært festmåltid og vil med garanti bidrage til den gode stemning omkring middagsbordet. Du vælger selv, om lammet tilberedes i ovnen eller på grillen. Hvis du ikke har tålmodigheden til selv at pudse lammekammen af, rense ribbenene og binde kronen op, er det et job, din slagter kan gøre i et snuptag.
Opskriften er fra bogen:
Anders Vald:
Løgismose Sommer
176 sider, hardback. 250,–
Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2013
5/6 stjerner
4–6 personer
LAMMEKRONE
1 lammekrone, bundet op af to afpudsede kamme a ca. 1 kg
2 spsk olivenolie
4 kviste finthakket timian 4 kviste finthakket rosmarin
salt og friskkværnet peber
GLASEREDE GRØNTSAGER
8 små rødløg med top 8 små gulerødder
8 små pastinakker
8 violette artiskokker 8 sma rødbeder
1 finthakket skalotteløg
2 spsk smør
12 dl balsamisk eddike
4–5 kviste finthakket timian salt og friskkværnet peber
LAMMEKRONE: Pensl lammekronen med olivenolie og krydr med timian, rosmarin, salt og peber. Sæt lammekronen på grillen eller i en forvarmet ovn ved ca. 180 grader og steg den, til kernetemperaturen er ca. 52 grader. Lad kronen hvile i 10 minutter inden servering.
GLASEREDE GRØNTSAGER: Gør grøntsagerne i stand. Hvis de er små og fine tilberedes de hele, ellers skæres de i rustikke stykker. Grill grøntsagerne, til de er gyldne og møre. Beregn ca. 10 minutter. Kom imens skalotteløg, smør og balsamico i en gryde og kog det godt sammen ved middel varme. Læg grøntsagerne i en bradepande eller dyb skal og hæld grydens indhold over. Tilsæt hakket timian, krydr med salt og peber og vend det hele godt sammen.
Sæt lammekronen i en præsentabel pande eller på et skærebræt og fyld den med garnituren. Trancher lammekronen ved bordet.
TIP: Hvis du synes, retten mangler en sauce, kan du servere en skysauce eller en god vinaigrette til.
Bogens vinforslag : Ribera del Duero eller Rioja.
Mads Jordansen, Winelab.dk foreslår: Syrah er som skabt til lam. Prøv en sydfransk – den må gerne være ung og lidt bondsk i sin stil. En oversøisk Syrah (sydafrikansk, chilensk eller australsk) kan også gå an, bare den ikke er for overdreven, sød og kraftig. Læs mere om Vin til lam