Vin til hummer

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 26/12/2012

hummer

Delikatesse i verdensklasse og oftest bedst i selskab med en stor hvid Bourgogne Chardonnay eller en kompleks Champagne med en let sødme.

Vin til hummer

Hummer kan tilberedes på mange måder, men kendetegnende for smagen er, at den er meget intens og har en let sødme. Derfor er mange af de store Bourgognevine på Chardonnay et godt valg. Deres fadlagring giver dels et let sødligt præg, som matcher hummeren godt. Samtidig bliver vinene mere komplekse, hvilket giver et godt modspil. Hummersupper og hummerbisque kræver i udpræget grad noget sødme fra vinen, derfor kan en faglagret Soave (hvidvinsområde i Norditalien) også være et godt bud på en skøn ledsager. Champagne med let sødme kan fint drikkes til hummer og er fx på en midsommeraften med til at festliggøre denne lækre og smagfulde spise. Senthøstet Riesling kan også fint gå til hummer, ligesom en dry 10 års hvid portvin er et solidt og frækt valg.

Vinmatch: Chardonnay, Soave, Champagne, Riesling og en dry 10 års hvid portvin.

Fakta om hummer

Sæson for hummer: Rognhummeren er fredet i Limfjorden hele året. Fiskes fortrinsvis om sommeren.

Udnyttelse: Hel, klosakse, hale.

Tilberedning: Kogt, stegt, grillet, marineret.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav

Kendetegn
Hummeren har en blåsort farve. Den har store klosakse, hvor den venstre næsten altid er den største. Brystskjoldet er ret cylindrisk ovenpå, fortil ender det i et stærkt og tornet horn. Øjnene er stilkede, og følehornene rager op. Under den kødfulde hale sidder parvis en række halefødder. Hannen kan kendes på, at de forreste halefødder er stive.

Levested
Hummeren lever på 2–40 meters dybde på klippegrund eller algebevoksede stenrev. Den er ret stationær. Om vinteren vandrer den ud på noget større dybder. I sommerperioden kan den træffes på ganske lavt vand. Hummeren vokser langsomt, og væksthastigheden er afhængig af vandtemperaturen. Kommer vandtemperaturen op på 22–24°C, dør den.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 396 kJ
Protein 19,6 g
Kulhydrat 0,8 g
Fedt 1,3 g

Navn: Homarus vulgaris
Engelsk: Lobster
Tysk: Hummer
Fransk: Homard

Det vidste du måske ikke om hummer
Den eneste måde, hummeren kan vokse på, er ved skalskift. Allerede i sin første sommer gennemgår den 5–6 skalskift. Først i løbet af nogle uger forkalker den nye skal og bliver hård. De ældre hummere skifter kun skal én gang om året. Hvis en fritlevende hummer mister kløerne eller lemmerne, vokser de i løbet af nogle måneder ud igen.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fisken til rådighed for artiklen.

Til forsiden…