Errázuriz – en fremsynet pionærfamilie

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 07/01/2016

Viña Errázuriz har rødder helt tilbage til 1870, hvor vinhuset blev grundlagt af Don Maximiano Errázuriz. Familien har siden ankomsten fra Spanien 1753 haft enorm betydning for Chile. Den driftige familie har leveret hele fire præsidenter, to ærkebiskopper, diplomater og forfattere. Errázuriz har stadig en stor betydning for Chile, men er i dag i offentligheden mest kendt for at stå bag vinhuset, der bærer familiens navn.

Historie

1870
Errazuriz grundlægges
1983
Eduardo Chadwick begynder at arbejde med sin fader Alfonso i Errazuriz.

1995
Samarbejde med Robert Mondavi begynder
1998
Don Maximiano Founders Reserve skabes
2001
Syrah-topvinen La Cumbre lanceres
2004
Berlinsmagningen med 1. og 2. plads til Errazuriz
2010
Don Maxmiano Icon Winery indvies

Errázurizfamilen har historisk været dygtig og fremsynet. Den har involveret sig i mange forskellige brancher, men har også giftet sig ind i velhavende familier og lukrative forretninger. For eksempel blev Don Maximiano i 1855 gift med Amalia Urmeneta, datter af Tomás Urmeneta, som på det tidspunkt var Chiles rigeste mand. Sammen med ham etablerede Don Maximiano et kobberfirma, som senere kom til at stå for 1/3 af verdens kobberproduktion. Kobber er da også den dag i dag – sammen med vin – én af hjørnestenene i Chiles eksport.

Med ordene »From the best land the best wine« tilplantede Don Maximiano i 1870 de første 300 hektar vinmarker i Panquehue nord for hovedstaden Santiago. Sønnen Rafael udvidede senere arealet til 700 hektar og gjorde dermed Errázuriz til verdens største privatejede vinhus på det tidspunkt.

Ikke nok med det: Sammen med etableringen af vinmarkerne byggede Rafael en lille landsby til arbejderne med 150 huse, skole, teater og en kirke.

Fra Errázuriz til Chadwick

Errázurizfamilen er i dag blevet til Chadwickfamilien. For et par generationer siden giftede én af Don Maximianos efterfølgere, Leonor Errázuriz, sig med Alejandro Chadwick. Derved arvede de kommende generationer Chadwick-navnet. Eduardo Chadwick er i dag præsident for og femtegenerationsejer af Viña Errázuriz. Han betragtes som en helt og faderfigur for Chiles vinindustri, fordi han har genrejst og videreudviklet Viña Errázuriz, så det i dag er et af landets meste kendte brands, som har skabt en eksport til over 60 lande. Eduardo Chadwick har taget chancer og turdet satse. Han var den første, som plantede Sangiovese og Syrah i Chile. Og det var også ham, der banede vejen for, at Errázuriz i 2004 var de første chilenere, som begyndte at bruge skruelåg på flaskerne.

Igangsætter tradition for topvin

Fakta om Errázuriz

Lokation: Aconcagua, Maipo Valley, Chile.

Produktion: ca. 15 millioner flasker om året.

Areal med vin: 350 hektar, resterende druer indkøbes.

Druesorter: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Grenache, Mouvedre, Syrah, Carignan, Sauvignon Blanc og Chardonnay.

Hele vinhuset har gennemgået en teknologisk revolution under Chadwicks ledelse, og der eksperimenteres i dag med kloner og nye teknikker. Der arbejdes også intenst med biodynamik. Men Chadwicks første store landvinding var, da han i 1988 skabte topvinen Don Maximiano Founders Reserve. Det var Errázuriz‘ første topvin, som kom på markedet på et tidspunkt, hvor kun få i Chile turde satse på det mere komplicerede og konjunkturfølsomme marked for topvine. Topvinen Viña Seña fulgte i 1995 efter – og blev i øvrigt til i et tæt samarbejde med det californiske vinikon Robert Mondavi. Visionen med samarbejdet var at skabe Chiles første ikonvin med inspiration hentet i Bordeaux. Samarbejdet førte dog også til etableringen af to andre vinhuse, Caliterra og Arboleda. Senere fulgte topvinen Viñedo Chadwick.

I starten af ’00erne var chilenske topvine dog ikke det mest sexede på det internationale vinmarked. Dengang – og delvist også i dag – er Chile nok mest kendt for at levere en afsindig god sammenhæng mellem pris og kvalitet på vine mellem 50 og 70 kroner. Chadwicks udfordring bestod med andre ord i, at han nu havde vinene med international klasse, mens pressen og køberne var tøvende.

Han vidste derfor, at han måtte gøre noget. »Chile er simpelthen ikke stor nok til at være massemarked«, sagde Chadwick i 2002. »Vores virkelige og langsigtede potentiale skal være i topvin.«

Berlinsmagningen i 2004

Trodsigt ville han vise, at chilenske vine var lige så gode som de bedste i verden. Så i 2004 fik han overtalt den kendte britiske wine writer, Steven Spurrier, til at lede en blindsmagning med Errazuriz’ tre ikonvine mod nogle flasker Supertocanere og 1. cru fra Bordeaux. Steven Spurrier var i forvejen kendt for at lede Parisersmagningen tilbage i 1976, hvor californisk vin fik sit gennembrud ved at tæve de kendte franske topvine i en blindsmagning blandt primært franske vineksperter. Chadwick drømte om at gentage denne opsigtsvækkende smagning, men havde formentlig ikke forventet, at resultatet skulle vise sig at blive en milepæl for ham og chilensk vin.

Viñedo Chadwick 2000 og Seña Viña 2001 fra Errázuriz endte i Berlinsmagningen på første- og andenpladsen. Foran topvine som Latour, Lafite, Margaux og italienerne Sassicaia, Tignanello, Solaia og Guado al Tasso.

»Verden ved nu, at Chile producerer verdensklasses vine« sagde Steven Spurrier efter smagningen.

Top 10 ved Berlinsmagningen i 2004

1. 2000 Viñedo Chadwick, Viña Errázuriz, Maipo Valley
2. 2001 Seña Viña Errázuriz & Robert Mondavi, Aconcagua Valley
3. 2000 Château Lafite Premier Grand Cru Classé, Pauillac
4. 2001 Château Margaux Premier Grand Cru Classé, Margaux
4. 2000 Seña Viña Errázuriz & Robert Mondavi, Aconcagua Valley
6. 2000 Château Margaux Premier Grand Cru Classé, Margaux
6. 2000 Château Latour Premier Grand Cru Classé, Pauillac
6. 2001 Viñedo Chadwick Viña Errázuriz, Maipo Valley
9. 2001 Don Maximiano Founder’s Reserve Viña Errázuriz, Aconcagua
10. 2001 Château Latour Premier Grand Cru Classé, Pauillac
10. 2000 Solaia Marchesi Antinori, Toscana IGT

Skaber vineri kun til topvin

Chadwick ville videre. Berlinsmagningen var et vigtigt resultat, men han vidste også, at Errázuriz måtte følge med og skabe endnu mere udvikling. Kvaliteten kunne øges yderligere, og vineriets faciliteter og kapacitet var ikke nødvendigvis optimal til at lave topvine. Derfor satte han i 2009 den chilenske arkitekt Samuel Claro i spidsen for et projekt, der skulle skabe et eksklusivt vineri – udelukkende til ikonvinene. Don Maximiano Icon Winery blev færdigt i 2010 og er i dag i sig selv et arkitektonisk ikon. Det ligger lige over for de gamle oprindelige bygninger, som i over 120 år har modstået jordskælv og i dag stadig er i brug. Det nye vineri er proppet med alverdens moderne bæredygtigt udstyr, som tager hensyn til miljø og ressourceforbrug. Hovedparten af vineriet er underjordisk og benytter sig af tyngdekraften i produktionen – en populær teknik i moderne vinfremstilling.

Mere end kun topvine

Errázuriz er i dag anerkendt for at sende vine på markedet med et pænt kvalitetsniveau. Bordeaux og Rhône er inspirationskilde for mange af vinene. Ofte kan man i vinene fornemme, at druerne er modnet i et område med en tand mere varme, men det kan være svært helt at afgøre, især hvis der er kommet lidt alder på vinene. Det store spørgsmål er, hvor længe vine, som i blindsmagninger kan følge med de bedste fra Frankrig og Italien, bliver ved med kun at koste en brøkdel af dem – især i et internationalt marked, der hungrer efter ikoniske topvine.

Til forsiden…