Kvist og Vitus – Østjysk dogmevin

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 04/11/2013

Foto: Mads Jordansen

Mens efteråret stadig var lunt, og den danske druehøst i fuld gang, besøgte jeg Lone Vitus og Søren Kvist, der på dogmemanér eksperimenterer med druedyrkning og vinfremstilling på den gamle charmerende gård, Brandbygegaard. Gården har siden 1426 ligget på de bløde bakker og skuet ud over havet syd for Ørting i Østjylland.

Og at der eksperimenteres på stedet, kunne jeg se på Facebook for et par uger siden. Chefvinmager Søren Kvist uploadede en morgen et billede af en gæringstank af kunststof. Tanken var bulet op og så faretruende ud i en sådan grad, at han godt var klar over, at det kunne blive alvorligt og koste vinduer eller i hvert fald en stor omgang rengøring. Senere på dagen skete det forventelige: Tanken eksploderede faktisk og efterlod et stort svineri. Ingen dyr, mennesker eller ruder led overlast, men episoden er et godt billede på stedets eksperimenterende ånd, hvor det ikke nødvendigvis går, som man havde planlagt.

Men noget er allerede lykkes for Vinhuset Kvist og Vitus. For selvom parret stadig er i kategorien »talenter« og endnu ikke har haft de store mængder af vin til salg, har de første årgange vin vist et kvalitetsniveau, som er sjældent for dansk rødvin. Det er efterhånden nogle år siden, at Lone Vitus plantede de første vinplanter på matriklen. Det var sorterne Rondo og Léon Millot 2008. 1.000 planter blev det til på den halve hektar vinmark. Med tiden har de vokset sig kraftige på den sydvendte let skrånende mark, hvor havet beskytter mod for tidlig blomstring, og hvor skråningen giver en ekstra god soleksponering, mens planterne er i vækst. Druerne har brug for hvert et minut sol for at nå et godt modningsniveau inden høsten i oktober.

Næsten alt foregår med håndkraft på Brandbygegaard. Rondodruerne høstes og lægges i fine gamle trækasser, der på trillebøre køres ind i laden for at blive til vin. Høsten af Rondodruerne var i gang fra morgenstunden på denne flotte oktoberdag. Et hold venner gav en hånd med i marken, hvor der også var tid til at fortælle røverhistorier og smage Lones urimeligt gode æblekage med »dulce de leche«. Foto: Mads Jordansen

Store forventninger til årgang 2013

Vinhøsten 2013 bliver måske en af de bedste nogensinde i Danmark. På Brandbygegaard var en sen blomstring dog ved at skabe en kritisk forsinkelse. På vores breddegrader modner druen Rondo nemlig cirka 120 dage efter blomstring, og jo senere den kommer i gang med blomstring – jo længere henne på efteråret er vi, inden druerne er plukkemodne. Heldigvis hjalp en tør og varm sommer og ikke mindst et mildt og tørt efterår på modningen. Så da høsten fandt sted i første halvdel af oktober, var der store smil, hver gang en ny kasse med flotte og sunde druer med et højt sukkerniveau blev sat op på trillebøren og kørt ind i sikkerhed.

Det vil altid være et pokerspil at høste druer i oktober, hvad enten vi er i Danmark eller Østrig eller Tyskland: En kort periode med regn og lunt vejr, kan få druerne til at revne, eller der kan gå en altødelæggende skimmel i druerne, så de på rekordtid er uegnede at lave vin på. Heldigvis skete det ikke i år, og der er derfor lagt op til en god dansk vinhøst med et stort udbytte og en god druekvalitet takket være en lang sommer og et lunt efterår.

Kvist og Vitus er begge idealister og vil gerne bevise, at god vin godt kan laves uden kemi og syntetiske stoffer. Derfor drives gården også økologisk. Selvfølgelig kan idealerne godt blive udfordret. Det skete eksempelvis ved mit besøg. Mens vi gik rundt i vinmarken, var naboen – en stor svineavler – ude at sprøjte sit korn med en kæmpe marksprøjte. Det skete vel at mærke i en så strid vind, at alle med lidt erfaring almindelig logisk sans vil have regnet ud, at han også sprøjter naboens marker. Søren og Lone kunne ikke gøre andet end at kigge på hinanden og ryste opgivende på hovedet…

Lone Vitus er uddannet mejeriingeniør og har altid haft små organismer til at arbejde for sig, som Søren Kvist forklarer det. Tidligere var det i fremstillingen af mejerivarer. Nu er det til vinfremstilling. Men den dag jeg kigger forbi, er det dog Søren, der får sat gang i gæringen af dagens. Han er blandt andet uddannet planteskolegartner og har lavet en lang række andet arbejde, inden han mødte Lone Vitus og flyttede ind på Brandbygegaard. Foto: Mads Jordansen

»I dag kunne vi ikke drømme om at plante røde druer«

Vi gik ind i laden. Her stod også flere hundrede kilo æbler og ventede på at blive presset til most, som senere skal blive til cider. Håndpresset forståes. For selvom der står druer på marken, er Søren Kvist overbevist om, det største potentiale ikke skal findes her. Hverken på Brandbygegaard eller generelt i det danske vinland.

–Havde det været i dag, var der ikke blevet plantet røde druer på marken. Måske hvide. Kvist og Vitus tror på æblevin, så her i løbet af efteråret planter vi 2.500 æbletræer. De vil om 3–4 år begynde at bære æbler i mindre mængder, så kan vi begynde at lave cider på dem. Noget der i løbet af nogle år skal ende med blive til 20–25.000 flasker om året, siger Søren Kvist, der mener, at æblevin i løbet af kort tid har vist et meget højt niveau og stort potentiale.

– I det danske klima modner æbler hvert år – i modsætning til druer, forklarer han helt enkelt.

Der er masser af projekter i gang i det lille vinhus. Søren fortæller, at der faktisk ikke kræves store investeringer, før at man er kørende. Hvis man kan nøjes med kunststoftanke og -tønder og gøre en del per håndkraft, skal der ikke nødvendigvis kastes mange tusinde kroner ind i et vinprojekt.

Vinhusets mest avancerede instrument: En afstilker. Det giver mening at have lidt teknik her, for den kan i løbet af kort tid, fjerne stilke fra en kasse fyldt med Rondodruer. Noget der ville tage meget længere tid per håndkraft. Foto: Mads Jordansen

Efter Søren Kvist havde afstilket formiddagens druehøst og tilsat gær, fik jeg lov til at smage på en af Kvist & Vitus’ rødvine. Søren havde fundet årgang 2008 frem. Jeg var meget spændt på at smage den, for dansk rødvin må indtil videre siges at have et meget ujævnt kvalitetsniveau. Selvom flere danske vinbønder elsker at sige, at deres vinekan klare sig internationalt og vinder flere medaljer hjem, så er det en lille overdrivelse.

Kvist & Vitus Rondo – Léon Millot 2008 == 5/6 stjerner

Indtil videre er der kun en enkelt vin til salg fra det østjyske vinhus, nemlig Kvist & Vitus Rondo og Léon Millot 2008. Vinen består af ca. 85% Rondo og 15% Léon Millot. Vinen har gæret i lang tid sammen med skallerne. Den er ikke blevet fadlagret. Vinen er intens med masser af sol- og brombær i duften. Blød mundfornemmelse med smidige tanniner og et friskt frugtbid, der holder vinen spillevende. Jeg er overrasket over kvalitetsniveauet, når Kvist og Vitus kun har kunnet øve og eksperimentere i så få årgange. Det er nok den bedste danske vin, jeg har smagt indtil videre. Det er faktisk meget modigt, at den ikke er fadlagret, men resultatet er overbevisende i sin kompleksitet. Det er imponerende. Prisen er 280 kr. – og ja, det er selvfølgelig ikke billigt, men for en vinøs kurøsitet fra Danmark er det vel ok? Fem danske stjerner herfra.

Den blæksorte årgang 2008 kommer i glasset. Kvist & Vitus’ rødvin består af ca. 85% Rondo og 15% Léon Millot 2008. Rondo giver som regel masser af smag, men kan være lidt rå og mangle noget elegance. Léon Millot er til gengæld kendt for at give elegance, når den er modnet godt. Foto: Mads Jordansen

Vinhuset Kvist og Vitus

Brandbygegaard
Alrøvej 77
8300 Odder
Tel. 86 55 18 52

Læs mere om deres autentiske vingård og landbrug på www.kvistvitus.dk

Til forsiden…