Portugal vil så gerne være mere kendt som vinland, og det med rette, for landet laver virkelig fine både hvide og røde vine. Men vi glemmer Portugal, når vi er i supermarkedet eller hos vinhandleren.
Druen Touriga Nacional har de senere år manifesteret sig ved en spirende international interesse for vin lavet på druen. I dag finder man portugisiske topvine af Touriga Nacional, der er meget velegent til fadlagring, og har en medfødt kompleksitet, der resulterer i vine på højeste kvalitetsniveau. Selv australierne er begyndt at plante druen, og det har skabt en frygt i Portugal for, at man »down under« løber afsted med opmærksomheden omkring druen. Derfor satser Portugal på at blive kendt som hjemlandet for Touriga Nacional.
I forbindelse med en portugisisk vinkonference i byen Porto tidligere på måneden blev der indlagt en udvælgelse af landets ti bedste vine på Touriga Nacional. I spidsen for smagepanelet stod Jancis Robinson der i øjeblikket anses for verdens måske mest indflydelsesrige winewriter.
En jury bestående af følgende journalister og sommeliere, skulle blandt 30 udvalgte vine på rødvinsdruen Touriga Nacional, vælge de ti bedste. Fra UK: Jancis Robinson MW & Neal Martin. Fra USA: Doug Frost MS MW & Mary Ewing Mulligan MW. Fra Tyskland: Kristine Bäder & Stephan Reinhardt. Fra Asien: Tomoko Ebisawa, Ned Goodwin MW, Tommy Lam & Simon Tam. Fra Brasilien: Guilherme Rodrigues. Fra Scandinavien: Tom Marthinsen. Fra Portugal: José Salvador & Luis Lopes. (MW betyder Master of Wine og MS betyder Master Sommelier) Foto: Mads Jordansen
Jeg fik efter smagningen en snak med flere fra panelet, herunder Jancis Robinson, og de talte alle om en kæmpe variation i kvaliteten af den pulje på 30 vine, som de skulle udvælge vindervinene fra.
Her er panelets Top 10 (som endte med en Top 12, fordi tre vine fik samme antal point.)
Winelab.dk arbejder i øjeblikket på at skaffe de 12 vine, så vi kan lave en vurdering af vinene.
Umiddelbart findes kun 2 af vinene i Danmark, men hvis du ved hvor de sælges, må du meget gerne skrive en kommentar til artiklen.