Vi har vel allesammen en gang imellem prøvet at sætte læren om »Til brug, ikke til misbrug« ud af spillet, når vi liiiiige skal tømme de sidste tre flasker rødvin, inden vi forlader festen. Når kvantitet og ikke kun kvalitet er styrende for nydelsen. Men der findes også vine, der lægger sig i den anden boldgade. Vine, der kun gør sig til som enkle smagsforstærkere gennem en middag. Og vine, der kun egner sig til helt specielle ganer med forstand på, at ultimativ nydelse kan findes i ét enkelt glas.
Fornyligt var en herre på besøg i Danmark med sine fuldstændigt særegne vine. At de er specielle, kan man ikke »klandre« manden for: Langt størstedelen af dem har han faktisk slet ikke selv lavet. Jesus Barquin hedder han og er manden bag Sherry-projektet og fænomenet Equipo Navazos. Et projekt, der har specialiseret sig i at vælge enkle, gemte og glemte, ældgamle fade med sherry af forskellig art. Det er måske ikke så overraskende, at sherry har haft det rigtigt, rigtigt svært på det internationale marked. Få mastodonter har sat sig tungt på markedet, så de små producenter har minimal chance for overlevelse.
Man kan måske drage sammenligningen til mikro-bryggeriernes fremtog i Danmark for 10 års tid siden – først havde så vi kun enkle, meget store mærker, men langsomt opstod de mindre bryggerier og håndbryggerne med deres mere specielle aftapninger. Godt håndbrygget øl og kvalitetssherry fra de små producenter ligger ofte et sted mellem det gale og det geniale. Men mens øldrikkerne har lært at nyde og værdsætte skævheden, så har vindrikkerne stadig meget svært ved ikke at gennemanalysere »fejl« i vin.
Jesus Barquin tager udfordringen op og udvælger gerne vine, der af andre er dømt »ude«. Samtidig udfordrer han selv tanken om, hvornår en vin teknisk set er toppet, og hvornår vinen faktisk er OVER den top. Og så fortsætter han sådan set bare udviklingen mod noget absolut unikt.
Equipo Navazos opkøber vine fra de bittesmå sherrybønder kaldet Almacenistas, der enten ikke har mulighed – eller råd – til at flaske de helt særlige rariteter. Equipos mål er at bringe de små og fuldstændigt unikke vine, der ligger gemt rundt omkring frem i lyset. Under deres eget enkle og flotte etikette-design bliver vinene mere spiselige og tilgængelige for den samlede vinverden.
Langt de fleste vine fra Equipo Navazos er så intense at ét enkelt glas er mere end rigeligt. De skal fungere som en del af et måltid, der bryder klichéen om hvid – rød – sød og får dig og dine gæster til at stoppe op, slappe af, nyde selskabet, hinanden, maden og vinen. De giver den samme glæde som det at nyde det helt specielle kød fra slagteren, fisken fra fiskemanden og grøntsagerne fra grønthandleren.
Vinene forhandles af Vinova.dk – kontakt dem for aktuel prisliste og lager. Vinene fra Equipo Navazos forhandles i ekstremt små mængder.