Stillehavets kølige brise er hemmeligheden bag et område med speciale i Bourgognes druer, nemlig Chardonnay og Pinot Noir. De spiller en vigtig rolle og giver området anerkendelse. Men der er flere andre skatte i dalen, som de russiske nybyggere har lagt navn til.
Russerne var de første, der opdagede områdets frugtbare jord og rige dyreliv, men først i 1870’erne blev vindyrkningen for alvor seriøs. Russerne havde på det tidspunkt igen forladt området, der efterhånden var blevet domineret af europæiske immigranter fra vinproducerende lande. De mente, at området egnede sig til vindyrkning, og med tiden blev det en blomstrende industri med en produktion af store mængder vin. Flere vinhuse voksede sig store og opnåede stor succes.
Men forbudstiden tog livet af mange vinhuse – også de store. Den restriktive alkohollovgivning forbød alkoholiske drikke, derfor fremstillede de få tilbageblevne vinhuse bare druejuice og saft i denne periode. Heldigvis ophørte forbudstiden i 1933, men den havde varet længe nok til, at kun 50 vinhuse overlevede i hele vinområdet Sonoma County, som Russian River Valley hører under.
Russian River Valley lever et stille liv som vinområde, indtil det i 1960’erne finder sin egen identitet. Det sker, da en forsker fra University of California råder vindyrkerne til at fokusere på druer, der kræver et køligt klima. Det fanger en gruppe af vinavlere, som typisk med Bourgogne-druer opnår den største succes i de følgende år.
Foto: Rodney Strong Vineyards
Klimaet i Russian River Valley er nemlig særligt gunstigt for Bourgognes druer. Det skyldes, at Stillehavets tåge sidst på dagen vælter ind over som en kølig dyne, der sænker nattemperaturen, hvilket giver en langsom modning og ikke mindst en naturlig syre og kompleksitet i druerne. Druerne i Russian River Valley er 2–3 uger længere tid om at modne end i naboområderne. Nogle af Californiens bedste områder for Pinot Noir er netop Russian River Valley, Carneros og Sonomas kystområder.
De mere varmekrævende Zinfandel og Syrah kvitterer dog faktisk også med gode vine i Russian River Valley. For nok er her køligt og tørt, men jordbunden og ikke mindst gennemsnitstemperaturen og et mere stabilt varmt klima passer perfekt til disse to druer.
I 1983 blev Russian River Valley et selvstændigt underområde (AVA) i Sonoma County, og i dag er der omkring 200 druedyrkere og i alt 80 vinhuse i området.
Foto: Rodney Strong Vineyards
Chardonnay er den dominerende hvide drue i området. I vinene udtrykker den en mere moden frugt i retning af æble, pære, fersken og abrikos. Smagsmæssigt er vinene derfor mere fyldige og kraftige, men stadig med Chardonnays elegance og ikke mindst syre, der kommer til udtryk i områder med køligt klima.
Pinot Noir er svær at dyrke men stortrives i Russian River Valley. Den udvikler en stor kompleksitet i områdets lige så komplekse jordbund. Derfor kan du her opleve Pinot Noir, som rent faktisk smager af ægte Pinot Noir. Den lyse genkendelige duft med masser af hindbær, skovjordbær, krydderier og en forfriskende syre. I smagen er den en tand mere fyldig og moden, end du kender det fra Bourgogne, men vinen er stadig elegant, og de bedste vine opleves fløjlsbløde.
Zinfandel lykkes ofte rigtig godt i Russian River Valley. Vinene får en intens og tætpakket smag og duft primært på grund af den lange vækstsæson, der giver en langsom modning, hvor syren bevares i frugten. Blåbær, brombær og blå blommer er tit de dominerende frugter i duft og smagen, mens det hele krydres af sort peber.
Merlot dyrkes oftest til blends, hvor druerne bliver til vin i selskab med en anden kendt drue fra Bordeaux, Cabernet Sauvignon. Begge druer bliver intense i Russian River Valley, men bevarer en friskhed og syre. De udvikler ofte de klassiske træk, hvor Merlot har kraftig frugt med mørke blommer og bløde tanniner som kendetegn, mens Cabernet Sauvignon oveni de bløde tanniner smagsmæssigt har kirsebær og et æterisk præg. Blends med disse druer fadlagres som regel, og det kommer der tit et godt resultat ud af.
Sauvignon Blanc bliver bedst, hvis der er kølige nætter som i Russian River Valley. Den smager som regel bedst, hvis den har en god del syre, der holder vinen frisk. Området leverer også de klassiske duft- og smagskendetegn for denne drue, nemlig stikkelsbær, men du kan også opleve et snert af tropisk frugt. Nogle californiske vinhuse kalder deres Sauvignon Blanc-vine for Fumé Blanc.
Syrah forbinder de færreste måske med dette Russian River Valley, men klimaet er her ikke langt fra Rhône, der er druens oprindelige hjemsted. Derfor kan Russian River også lave overraskende gode Syrahs med de drueklassiske kendetegn, som er mørk frugt, violer, sort peber og en dyb kompleksitet og bløde tanniner.
Pinot Gris er ny i området, men klimatisk passer den godt ind her. Hvis vinen er vellavet, vil den minde dig om Alsace, der mestrer denne drue med de mange forklædninger. I Russian River Valley er den rig i duft og smag med en moden æble- og pærefrugt som et gennemgående træk. Ind i mellem fadlagres den – det er dog sjældent et lykkeligt ægteskab.
Vinregionen ligger i: Californien, USA, og er et selvstændigt underområde i Sonoma County.
Areal: Over 6.000 hektar.
Chardonnay, Pinot Noir, Zinfandel, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Syrah, Pinot Gris og Gewürztraminer.
Områdets karakteristika:
Området er på varme sommerdage meget varmt. Det påvirkes dog klimatisk af både Stillehavet og Russian River, der danner tåge, som afkøler vinmarkerne om aftenen og natten, men samtidig virker som en buffer imod alt for store temperaturudsving. Jordbunden er i høj grad præget af den vulkanske aktivitet, der har fundet sted i området. Udover den vulkanske jord er der også områder, hvor sandaflejringer præger vinmarkerne, og sandjorden er her perfekt for specielt de hvide drue typer.
Merry Edwards Winery, Marimar Torres, Château St Jean, De Loach, Rodney Strong Vineyards.
Hvidvin fra Marimar Estate, Sonoma County i USA, Forhandles af H.J. Hansen Vin, 295,00 kr.
Dufter rigt af smør med et mineralsk præg og ikke mindst syltede ferskner. Smagen er fløjlsblød med pære og fersken og ristet kaffe fra fadlagringen. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra Ramey, Sonoma County i USA, Forhandles af Sigurd Müller Vinhandel, 285,00 kr.
Lidt lukket duft, men med lidt arbejde og iltning i glasset kan du fornemme en raffineret, mineralsk og frisk frugt i et elegant samspil. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Irony, Sonoma County i USA, Forhandles af Haller Vine, Vin & Vin, 150,00 kr.
Friske hindbær, røg og lidt krudt suppleret med træ fra fadlagringen. Charmerende komposition. Lidt genkendelig Pinot Noir i duften. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Rodney Strong, Sonoma County i USA, Forhandles af Skjold Burne Vinhandel, 199,75 kr.
Friske hindbær, krudtrøg, træ og varme i duften. Rund mundfornemmelse med afrundede tanniner. Træ og røg i den lange eftersmag. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Rodney Strong, Sonoma County i USA, Forhandles af Skjold Burne Vinhandel, 399,75 kr.
Duften er præget af røde bær – primært hindbær, men også solbær. Træ og mineralitet dukker også op efter lidt tid. Smagen er lækker og saftig. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Merry Edwards Winery, Sonoma County i USA, Forhandles af Otto Suenson & Co, 386,00 kr.
Storladen og parfumeret duft. Floral, urter og et strejf af hindbær. En forførende Pinot Noir, jeg med det samme får lyst til at gå på opdagelse i og finde nuancer i. Læs anmeldelse…