De eksklusive og eksotiske rogn, kaviar, kræver et ret skarpt vinmatch. De er jo måske nok verdens dyreste spise, og så skal vinvalget også helst sidde lige i skabet.
Et klassisk valg til kaviar er Champagne. Dels fordi Champagne og kaviar begge er produkter, der signalerer klasse og velstand. Rent vinfagligt er det dog mest interessant, at makkerparret er kendt og godt, fordi Champagnen med sin syre og bobler virker mundrensende. To egenskaber, der ofte har en god virkning på salt mad. Et andet sikkert valg til kaviar er hvidvin, der er dyrket tæt på havet, da de ofte får et særligt salt udtryk i vinen. Jeg har selv oplevet det flere gange – senest på Sicilien, hvor en vinmark med druen Grillo frembragte himmelske salte vine. Så her er det ikke primært et druespørgsmål, men mere et spørgsmål om at få skaffet en hvidvin med et salt udtryk. Fino Sherry er også et perfekt valg, da denne Sherry kan håndtere salte spiser og samtidig levere et klart og rent udtryk, der passer perfekt til kaviarens smukke salte smag.
Vinmatch: Champagne, »salte« hvidvin, fino sherry.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 444 kJ
Protein 12,9 g
Kulhydrat 0,8 g
Fedt 5,7 g
Botanisk navn: Huso huso.
Engelsk: Caviar
Tysk: Kaviar
Fransk: Caviar
Kaviar stammer fra den russiske stør og var, indtil støren nærmest var udrydet for omkring 100 år siden, ikke nødvendigvis en dyr spise. Flere barer serverede for eksempel kaviaren, som de i dag serverer saltede peanuts – for at skabe en naturlig tørst.
Sæson for kaviar: Hele året.
Tilberedning: Rå, evt. rørt i skum og lignende.
Tips til tilberedning
Serveres primært rå. Mange fortrækker dem direkte fra dåserne.