Forleden meddelte det anerkendte Champagnehus Duval-Leroy, at alle husets vine fra nu af er fremstillet uden brug af traditionelle klaringsmidler baseret på æg, mælk eller husblas. Dermed er alle vine fra Duval-Leroy klassificeret veganske.
»Der er en stigende efterspørgsel hos forbrugerne efter vine, der er lavet så naturligt som muligt. Det gør investeringen i længere lagring, senere sammenstikning og senere salgsdato rentabel« fortæller Julien Duval-Leroy til Decanter.
Vine med vegansk certificering må ikke have tilsætninger, der stammer fra dyr. Det er ikke kun relevant for veganere men for alle, der vil have større klarhed omkring, hvad der er tilsat en vin.
Umiddelbart skulle man tro, at al vin er vegansk: Vin er jo gæret druemost. Tilsætning af animalske produkter til vin er dog en helt almindelig praksis. Det er imidlertid en kendsgerning, som de færreste forbrugere er bekendte med – og samtidig en omstændighed, der afholder nogle veganere fra at drikke vin.
Især klaring af vinen involverer ofte animalske produkter. Vin bliver klar ved tilsætning af midler, der binder tørstoffer og urenheder i vinen for derefter at bundfælde. En minimal mængde af klaringsmidlet kan dog blive tilbage i vinen. Det er ikke kun et problem for vegetarer og veganere, men kan det også være det for visse allergikere.
De hyppigst anvendte klaringsmidler er fx albumin fra æggehvider, mælkeproteinet kasein, gelatine udvundet fra hud eller knogler, eller ægte husblas udvundet fra størens svømmeblære.
Veganske mærker
Vin kan deklareres som vegansk med flere forskellige mærker. Her ses to hyppige certificerings-instanser i forhold til vegansk vin.
Vegan (Vegan Society).
V-Label Vegan (European Vegetarian Union)
Barnivores database
Amerikanske Barnivore fører en database over vine, der er »vegan friendly«
Men det er slet ikke nødvendigt at anvende disse klaringsmidler. Der er to andre muligheder: At »ty til andre midler« eller lade vinen »klare sig selv«. Faktisk findes der flere alternative klaringsmidler end de animalske. Ét af dem er bentonit, der er udvundet af ler. Klarhed kan også opnås ved længere tids lagring, hvorved flere urenheder udfældes af sig selv – en metode, som Duval-Leroy har valgt. Endelig er forbrugernes tolerance over for let slørede eller tågede vine også vokset i forlængelse af naturvinsbølgen.
Mange vinhuse søger altså at imødekomme efterspørgslen efter »veganervenlige vine«, dels som følge af den øgede fokus på tilsætningsstoffer i vin, dels i takt med at antallet af veganere er vokset.
Veganisme er en form for strikt vegetarianisme: Veganere holder sig til en gennemført vegetabilsk kost, og de indtager derfor ikke animalske fødevarer af nogen slags. Altså heller ikke mælk, æg eller honning, som ellers kan være en anerkendt del af vegetarisk kost. Grundene kan være mange: Helbredsmæssige, hensyn til dyrevelfærd, miljøvenlighed blandt mange andre.
Giganten Moët & Chandon, der forretningsmæssigt i LVMH hænger sammen med Veuve Cliquout, Dom Perignon og Krug, markedsfører nu også kun vegansk Champagne. En tendens, der altså ser ud til at brede sig for tiden.